Hírek

2010.07.27. 12:52

Kapcsoljuk be a biztonsági öveket, rázós út következik

A 2008–09-es recesszió óta mesterségesen serkentett globális gazdaság az idén újabb, erős lassulással szembesül, amint az élénkítő akciók hatása elillan. A helyzet most anynyival rosszabb, hogy azóta sem foglalkozott senki komolyan a válságot eredetileg kiváltó és tápláló túlkapásokkal, nevezetesen a magánszektorban (a bankoknál, a vállalatoknál és a háztartásokban) felhalmozott túlzott adóssággal és tőkeáttétellel.

Világgazdaság Online

A magánszektorban elindult ugyan a tartozások némi – spontán – leépítése, ezzel szemben most a fejlett ipari államok közületi szektorában bontakozik ki erőteljes eladósodás. Ezt részben az automatikus stabilizátorok indították el, de a folyamathoz az anticiklikus, keynesi, fiskális ösztönzés, illetve a pénzügyi szektor hatalmas veszteségeinek a társadalmasítása is hozzájárult. Emiatt legjobb esetben is elhúzódóan vérszegény növekedésre kell számítani a fejlett államokban, főleg ha a háztartások, a vállalatok és a kincstárak szanálásának a hatása átjárja a fogyasztás és a beruházások teljes rendszerét. Globális szinten a konszolidáció különösen megterheli azokat az államokat, amelyek túl sokat költöttek, mint például az USA, Nagy-Britannia, Spanyolország, Görögország.

A túl nagy megtakarítási hányadot felmutató országok – Kína, a feljövő ázsiai államok, Németország, Japán – ugyanakkor nem költenek most többet, pedig erre nagy szükség lenne az államadósság leépítésére kényszerülő államok kieső keresletének a kompenzálására. Emiatt a globális összkereslet – és vele együtt a növekedés – gyenge marad. A globális lassulás, amelynek jelei már a 2010-es második negyedévi adatokból is kiolvashatók voltak, az idei második fél évben még hangsúlyosabbá válik. A megszorítások nyomán a fiskális élénkítő hatás szertefoszlik, a bővülést néhány negyedéven keresztül alátámasztó készletfeltöltés pedig kifullad. A lakások vagy autók vásárlását ösztönző programokról kiderült, hogy csak a jövőbeni kereslet meglopására voltak alkalmasak. A fogyasztók érzik a bajokat, a munkaerő-piaci kereslet lanyha marad.

A fejlett gazdaságok teljesítményét legjobb esetben is egy elnyújtott és lapos U alakú lefutással lehet jellemezni, ha egyáltalán sikerül elkerülni a kétszeres visszaeséssel járó, W alakú mozgást. Az első fél évben az Egyesült Államokban trend alatti növekedés alakult ki (éves rátán 2,7 százalék a január–márciusi időszakban és 2,2 százalék az április–júniusi negyedévben). Az ütem tovább fog lassulni, a második fél évre és 2011 elejére 1,5 százalék várható. Hasonlítson azonban az ábécé bármely betűjének alakjára az amerikai gazdaság teljesítménygörbéje, ami kijön belőle, azt recessziónak érzik majd. A csekély munkahelyteremtéssel szemben növekvő elbocsátás fog állni, nagyobb lesz a ciklikus költségvetési hiány, újra esnek a lakásárak, a bankok többet veszítenek a fogyasztói és a jelzáloghiteleken, ehhez igazodóan növekszik a kockázat, hogy a kongresszus protekcionista intézkedésekhez folyamodik Kínával szemben.

Folytatás a Világgazdaság Online-on

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!