Hírek

2010.07.09. 11:45

Kezd lábra állni a magyar gazdaság

Tovább javul a külkereskedelmi teljesítmény - Biztos lábakon a növekedés.

Világgazdaság Online

A külkereskedelmi termékforgalom tovább folytatta szárnyalását, az export 1563,3 milliárd forintot tett ki, ami az előző havi 1497,3 milliárd forinthoz képest 4,4 százalékos növekedést jelent. Az import májusban 1441,7 milliárd forintot tett ki, ami majdnem 6,25 százalékos emelkedést mutat az áprilisi 1356,9 milliárd forinthoz képest.

 Az import gyorsabb növekedése azt mutatja, hogy kezd lábra állni a magyar gazdaság, többek közt a fogyasztás és a termelés növekedését jelezheti. A kivitel is jelentősen meghaladja az előző hónap szintjét, ami arra utal, hogy a globális gazdaság tovább folytatja a kilábalást a recesszióból. A külker egyenleg 121,6 milliárd forintos aktívummal rendelkezik májusban, ami 19 milliárd forinttal kevesebb az előző havi 140,4 milliárdhoz képest.

Magyarország számára kulcskérdés, hogy az Európai Unió milyen gyorsasággal lesz úrrá az adósságválságon, és, hogy ez mennyiben nehezíti a kilábalást illetve fékezi a növekedést, ugyanis a magyar kivitel 79 százaléka az EU országaiba vándorol (áprilisi és májusi adatok alapján).

Az előző év azonos időszakához képest brutális többlettel rendelkezünk az import, mintegy 120,3 százalékkal magasabb, ami nem váratlan, ugyanis a gazdaság 2009 II. és III. negyedévében szenvedte el legnagyobb visszaesését.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!