Hírek

2010.07.01. 10:21

Kína nem viccel - Részben blokkolták a Google-t

A Google bejelentése szerint a keresőportál egyik szolgáltatását nem használhatták a kínai felhasználók, miközben még mindig nem született döntés arról, hogy megújítja-e a keresőóriás működési engedélyét Peking.

AP - Világgazdaság Online

A "Google Suggest" alkalmazás a mai napon már nem elérhető a kínai felhasználók számára, ez a szolgáltatás sorolja fel a lehetséges keresőkérdéseket, miközben az internetező elkezdi azokat begépelni a keresőablakba. A normál keresés továbbra is működik a google.cn oldalon - jelenti az AP.

Peking korlátozó lépésének az ad fontosságot, hogy elvileg tegnap járt le a Google kínai működési engedélyének érvényessége. A Google hivatalosan 2012-ig tevékenykedhet Kínában, de az engedélyt minden évben meg kell újítani. Az amerikai óriáscég eddig nem kapott értesítést a kínai hatóságoktól a döntésről. A Google és Kína viszonya január óta feszült, akkor a vállalat egy hacker támadás hatására bejelentette, hogy teljes mértékben kivonja magát a kínai cenzúra alól.

Ennek érdekében a kínai oldalára érkező felhasználókat hongkongi portáljára irányította, ezt az oldalt nem felügyeli a kommunista ország. Peking azonban a közelmúltban kilátásba helyezte, hogy nem újítja meg a Google engedélyét, amennyiben az továbbra is megkerüli az állami kontrollt. Válaszul a Google annyit módosított, hogy az internetezőket egy felugró ablakkal irányítja át a kínai oldalról a hongkongira, vagyis gyakorlatilag semmilyen engedélyt nem tett Pekingnek. A kérdés az, hogy a kínai állam a fentihez hasonló szigorításokkal folytatja-e a Google megregulázását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!