Hírek

2010.07.09. 14:40

Megszerezte a trónt a Gazprom

A Gazprom orosz gázóriás volt a világ legnyereségesebb vállalata 2009-ben annak ellenére, hogy a bevételeket tekintve csak az ötvenedeik helyezést érte el.

Reuters - Világgazdaság Online

Ez tűnik ki a Fortune magazin Global 500-as listájából, amelyet New Yorkban tettek közzé. A bevételeket tekintve az amerikai székhelyű Wal-Mart stores Inc. szerepel az első helyen. Ezzel az amerikai kiskereskedelmi lánc a bevétel tekintetében megelőzte a Shellt és az Exxont. A Wal-Mart az elmúlt tíz évből hétben tartotta első helyét ezen a téren - jelenti a Reuters.

A nyereség szempontjából helyezett Gazprom nettó bevétele tavaly 17,8 százalékkal 24,56 milliárd dollárra csökkent, ám a helyzete azért javult, mert a magasabb helyezéssel bíró, nagy olajvállalatok profitja több mint 50 százalékkal esett a 2008-ban elért magas nyersolajárak idei korrekciója miatt.

Ennek folytán a 49 százalékos orosz kormánytulajdonnal bíró Gazprom lett a világ legnyereségesebb vállalata a Fortune mércéjével mérve, ezzel a második helyről felugorva lekörözte az előző öt éven át első Exxon Mobilt.

A Fortune listán szereplő 500 vállalat bevétele tavaly 8,3 százalékkal, 23,1 trillió dollárra csökkent, míg a profitja 16,9 százalékkal növekedett 960,5 milliárd dollárra. Az 500 cég 57,9 millió főt foglalkoztatott, ez 2,3 százalékos növekedés jelzett 2008-hoz képest. Az 500 elnök-vezérigazgató közül mindössze tizenegy női cégvezető szerepelt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!