Hírek

2010.07.22. 07:46

Megszorítás helyett telefonadó lesz jövőre?

A Fidesz részéről nem reagáltak tegnap egyértelműen arra a Napi Gazdaság című lapban megjelent hírre, hogy a Fidesz a végszavazás előtt mégis kiveszi a lex Járai passzust - írja a Népszabadság.

Népszabadság - Világgazdaság Online

Az MTI tegnap délután szintén azt írta, „visszalépett a kormány a lex Járaiként ismertté vált javaslattól”. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Nagy Anna kormányszóvivő is azt mondta: ma, a zárószavazáson derül ki, mi lesz a törvény végleges szövege. A Világgazdaság szerint a mai zárószavazás előtti változások révén tovább finomodik a pénzintézetek különadója.

A Népszabadság kormányzati forrásból úgy értesült: a hét elején még úgy tűnt, hogy valóban kikerül az inkriminált szakasz. Szerdán viszont a Berlinben tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnöknek „határozottan az volt a véleménye, hogy a lex Járainak maradnia kell”. A lap forrásai arra is figyelmeztettek: ez csak akkor változhat, „ha különösen nagy lenne a nemzetközi nyomás a magyar kormányra a zárószavazás előtt”.

Az már biztos, hogy nem lesznek az önkormányzati választások után megszorítások – állítják fideszesek.

– A „gyurcsányi modell”, vagyis az, hogy a választások előtt ígérek, aztán megszorítok, elfogadhatatlan Orbán számára. Népszerűségvesztést el lehet szenvedni, hitelvesztést nem – teszik hozzá. Kósa Lajos is ezt erősítette meg tegnap a köztévében, amikor a Fidesz ügyvezető alelnöke így üzent az IMF-nek: Magyarország fegyelmezetten teljesíti fizetési kötelezettségeit, busásan megfizeti az adósságát. Eközben nem lehet kizárólag a magyar átlagembereken elverni a port, „ez nem fog menni”.

Fideszes vezető politikusok 2011-re sem tartanak elfogadhatónak bármiféle lakossági megszorítást. A 3 százalék körüli hiánycélt a kormány egyrészt az adókedvezmények megszüntetésével szeretné elérni, másrészt a bankadóval. És ehhez hasonló különadót vetnének ki például az energia- és a távközlési szektorra is.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!