Hírek

2010.07.10. 14:17

Mesterházy Attila az MSZP új elnöke

Mesterházy Attilát a küldöttek 87 százalékának szavazatával választotta pártelnökké a rendkívüli tisztújító kongresszus szombaton - tudta meg az MTI.

MTI

Az elnökhelyettesi posztra Balogh András nagykövetet, a szocialisták államfőjelöltjét választották meg. Ellenfele Szabó Imre volt környezetvédelmi miniszter húsz százalékot kapott. A párt pénztárnoka Brecskáné Nagy Mária maradt. A voksolás az alelnökök, majd az elnökségi tagok megválasztásával folytatódik. Mesterházy Attila pártelnökjelölti beszédébenkorábban közölte: az önsorsrontó politikához sem lesz partner, de szövetségese lesz mindenkinek, aki a szocialista párt sikeréért fog dolgozni.

A következő négy évben együtt megőrzik az MSZP egységét, újjáépítik a pártot, és sikerre viszik a baloldal programját - jelentette ki, hozzátéve, erre kér felhatalmazást "vagy semmire". Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök az elmúlt egy év mérlegéről azt mondta, annak ugyanaz a pozitívuma, mint a negatívuma: a párt megmaradt, egyben maradt, de ennél többet nem sikerült elérnie.
 
Lendvai Ildikó a távozó pártelnökség egy évéről szólva úgy vélekedett: a párt átjutott a "tű fokán", de hogy morális értelemben ez sikerül-e, az csak ezután derül ki. Most dől el - mondta -, érdemes-e együtt maradnia ennek a közösségnek, van-e közös hivatása, küldetése, és van-e ehhez képessége. A leköszönő pártelnök az előbbiben bízik, az utóbbiban reménykedik.


 
Mesterházy Attila úgy látja: ellenfeleik kíméletlen hatalmi gépezetet hoztak létre, és nem fognak válogatni az eszközökben a hatalmuk megtartásáért, ezért számítani kell "minden aljas támadásra" a következő években. Szerinte nem lehet úgy küzdeni az ellenfeleikkel, hogy közben állandóan fedezéket kell keresni a baráti tűz elől. Csak stabil hátországgal lehet háborút nyerni - jelentette ki.
 
Mesterházy Attila hangsúlyozta: az egyenes beszéd híve, nem szereti a bozótharcot. Meg van arról győződve - mondta -, hogy elérik céljaikat és olyan pártot építenek, amely méltó lesz az emberek bizalmára. "Ha lesznek demokratikus választások 2014-ben", akkor nagy, erős baloldali pártként az MSZP viszi véghez az új baloldali fordulatot, de ennek eléréséhez közösen kell küzdeni - jelentette ki a küldötteknek.
 
Felidézte: előre szóltak, hogy a Fidesz hatalomra kerülése után "politikai tisztogatásba kezd majd, és klientúrát épít". Ezzel összefüggésen megjegyezte: Schmitt Pál azért lett alkalmas államfőjelölt, mert "garantáltan rábólint" Orbán Viktor minden kérésére. Úgy fogalmazott: "A magyar alkotmányosságnak őrre, nem pedig sármőrre van szüksége" - fogalmazott.
 
Hozzátette, a politikának öt pillérre kell épülnie: a modernizációra, a teljes foglalkoztatottság céljának elérésére, a társadalmi mobilitás javítására, a fenntartható fejlődésre, a demokrácia és a szabadság védelmére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!