Hírek

2010.07.10. 10:44

Munkaerő-piaci előrejelző rendszer uniós támogatással

A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézete (MTA-KTI) egy most induló, 957,7 millió forintos európai uniós támogatással megvalósuló projektben dolgozza ki a munkaerő-piaci változások megbízható előrejelzését lehetővé tévő elemzési eszközrendszert - közölte az intézet az MTI-vel.

MTI Eco

A Közgazdaságtudományi Intézet a projekt keretében munkaerő-piaci szempontból releváns, előrejelzések készítésére alkalmas rendszert, valamint az előrejelzési eredményekből építkező információs hálózatot alakít ki. Ezzel a döntéshozatalhoz nélkülözhetetlen információkat tudnak szolgáltatni nemcsak a munkaerőpiac szereplői és befolyásolói, hanem az álláskeresőktől kezdve a foglalkoztatás- és oktatáspolitikát alakító szakemberekig.

A kutatási program lehetővé teszi, hogy megfelelő bontásban és időtávra előre jelezzék a magyarországi munkakínálat és -kereslet nagyságát.

    A projekt keretében többek között feltáró kutatásokat végeznek, közép- és hosszú távú munkaerő-piaci előrejelzést készítenek 10 ágazatra és 200 foglalkozási csoportra, a szakpolitikusoknak előrejelzési jelentést, a nem szakértő érdeklődök - például pályaválasztók, álláskeresők, munkáltatók - számára pedig felhasználóbarát web-alapú információs rendszert hoznak létre.

    A projekt hiánypótló szakmai vállalkozás, és más országok példája is mutatja, hogy a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának összehangolását célzó minőségi előrejelzések készítésére a magyar közgazdászoknak is kellő figyelmet kell fordítaniuk - hangsúlyozta a közlemény szerint Fazekas Károly, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének igazgatója

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!