Hírek

2010.07.26. 12:41

Turisták figyelem! Kanyarójárvány van Görögországban és Franciaországban

A beoltatlan gyermekek a leginkább veszélyeztetettek, ezért a 15 hónaposnál kisebbekkel nem javasolt nemzetközi utazás. Hazánban csaknem teljeskörű az átoltottság, szinte teljesen megszűnt a vírus cirkuláció, évente 1-2 behurcolt esetre derül csak fény.

Világgazdaság Online

A külföldre utazóknak számolni kell a kanyarójárvány kockázatával, és nem csak a járvány által érintett Görögországban és Franciaországban, hanem a nyári időszakban fokozódó turizmus miatt bármely, turisták által nagyobb számban látogatott területeken - figyelmeztet a megbízott országos tisztifőorvos. Paller Judit szerint leginkább veszélyeztetettek az oltatlan gyermekek, ezért a 15 hónaposnál fiatalabb, kanyaró ellen még nem immunizált kicsikkel nem javasolt nemzetközi utazást tervezni. Az anyai immunitás ugyan a csecsemő életének első néhány első hónapjában védelmet nyújthat a betegség ellen, de ez hat hónap után megszűnik.

A Görög Betegség-felügyeleti és -Megelőzési Központ adatai szerint országukban január 29. és július 20. között 125 igazolt kanyaró megbetegedést regisztráltak, a betegség az ország 52 közigazgatási területe közül húszat érintett. A hatóságok felhívták az orvosok figyelmét az oltás fontosságára.

A francia egészségügyi hatóság adati szerint Franciaországban erősödik a két éve megkezdődött kanyarójárvány, Január-május között 1 972 beteget regisztráltak. A francia egészségügyi hatóság megítélése szerint a járvány annak következménye, hogy a gyermekek körében a kanyaró-oltásban részesültek aránya nem éri el azt az optimális szintet, amely ennek az igen ragályos betegségnek a terjedését meg tudná gátolni. Szakértők szerint a nyári időszak kedvez a vírus cirkulációjának, főként a nyaralók körében, és a betegség más európai országokra történő átterjedésének.

Magyarországon 1969-ben kezdődött meg a kanyaró elleni kötelező immunizálás, 1989. óta két oltásból áll a kanyaró elleni védelmet alkalmaznak. Így a 40 évesnél fiatalabbak legalább egy, a 28-29 évesnél fiatalabbak pedig két oltásból álló kanyaró elleni immunizációban részesültek. A 40 évesnél idősebbek túlnyomó többsége természetes módon átvészelte a betegséget, így védettséggel rendelkezik.

Miután Magyarországon csaknem teljeskörű az átoltottság, szinte teljesen megszűnt a vírus cirkuláció, 2001-ben diagnosztizálták az utolsó hazai eredetű megbetegedést, azóta évente 1-2 behurcolt esetre derül csak fény.

Az utazás halaszthatatlansága esetén a háziorvos segítségével kell mérlegelni a teendőket. Egyes esetekben az oltást 15 hónaposnál fiatalabb csecsemő is megkaphatja – lehetőség szerint legalább két héttel a tervezett utazás előtt - ilyenkor azonban újraoltással lehet biztosítani a megfelelő védettség kialakulását. Felnőttek önkéntes utazás előtti oltására az utazás és az egészségi állapot körülményeinek felmérését követően az Országos Egészségügyi Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában, vagy az ÁNTSZ regionális nemzetközi oltóközpontjaiban, térítés ellenében kerülhet sor. Ehhez az oltóanyag gyógyszertári forgalomban érhető el.

Világgazdaság Online -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!