Hírek

2010.07.28. 11:20

Washingtonban indítottak pert a Herzog-örökösök Magyarország ellen

Új fejezett kezdődhet a sok vihart megért Herzog gyűjtemény történetében. A hányatott sorsú magán kollekció - amelynek örökösei immár több mint egy évtizede próbálják meg visszaszerezni jogos tulajdonukat Magyarországon - pert indítottak az Egyesült Államok washingtoni bíróságán, annak reményében, hogy így végre visszakaphatják műkincseiket, amelyeket a magyar állam illegálisan tart vissza a Holocaust, vagyis több mint hatvan év óta.

Világgazdaság Online

A per tárgya több mint negyven kiemelkedően értékes műalkotás, amelyek becsült értéke meghaladja a százmillió dollárt. A második világháború előtti egyik legjelentősebb műkincs gyűjtemény Herzog Mór Lipót báró nevéhez kapcsolódik, és olyan művészek alkotásaiból áll, mint El Greco, Fransisco de Zurbaran vagy idősebb Lucas Cranach. A visszaigényelt művek a páratlan, 2500 darabból álló Herzog-kollekció Magyarországon található részei. A most indult per, szakértők szerint, pedig az utolsó nagyobb, a Holocaust óta rendezetlen művészeti tárgyakat érintő ügy.

Annak ellenére, hogy Magyarország többszörösen is elismerte, hogy a művek a Herzog család tulajdonát képezik, a múzeumok is a “Herzog-gyűjtemény” részeként azonosították őket, semmilyen tárgyalás és nemzetközi egyeztetés nem volt hatással a magyar hatóságokra. Pedig többek között olyan kiemelkedő amerikai politikusok nyújtanak segítséget a Holocaust alatt elrabolt műkincsek visszaszerzésére irányuló erőfeszítésekhez - így a Herzog családnak is - mint a jelenlegi külügyminiszter Hillary Clinton-akkori szenátor - (New York állam), Christopher Dodd szenátor (Connecticut állam) és Edward Kennedy szenátor (Massachusetts állam). Ők két évvel ezelőtt több ízben is levélben fordultak a Magyar Kormányhoz a műtárgyak visszaadásának érdekében – mindeddig eredmény nélkül.

Magyarország annak ellenére is elutasította a műtárgyak visszaadása iránti keresetet, hogy az 1998-as Washingtoni Konferencián ígéretet tett arra, hogy “teljes mértékben elkötelezett az irányban, hogy visszaadja a kulturális vagyontárgyaikat vagy kártalanítsa a Holocaust áldozatait”. Ezen felül Magyarország vállalta, hogy kijelöl egy főbiztost a Herzog- műkincsek, és az ehhez hasonló többi értékes gyűjtemény felkutatására és egy terv kidolgozására, amelynek célja a viták rendezése.
Tizenkét év telt el azóta, és a Magyar kormányok egyike sem nevezte meg az elrabolt műkincsek ki- és felderítésére illetékes személyt!

Herzog Mór-Lipót három gyermeke – András, Erzsébet és István – közül eddig Erzsébet gyermeke, Márta Nierenberg kezdeményezte a műkincsek visszadását. Az éveken át tartó meddő egyeztetéseket követően 1999-ben peres eljárást indított, amelyben 12 nagy értékű festményt kért vissza magyarországi múzeumoktól. Ezekből mindössze egy Munkácsy tanulmányt kaptak vissza annak ellenére, hogy a bíróság első fokon helyet adott a keresetnek. A Legfelsőbb Bíróság ezt megváltoztatva új eljárásra kötelezte az első fokú bíróságot. A megismételt eljárás további három évet vett igénybe, és az örökösök szempontjából végülis sikertelenül zárult. Herzog István és András utódai e per végső kimenetelére vártak.

A most kezdődött per az összes Herzog-örökös nevében indult, és már több mint negyven műalkotásra terjed ki. Egyelőre. A perben ugyanis arra szeretnék kötelezni a magyar múzeumokat, hogy vizsgálják át teljes állományukat. Erre egyébként az elmúlt másfél évtizedben a magyar kulturális kormányzatok több alkalommal is ígéretet tettek – látható eredmény nélkül…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!