Hírek

2010.08.10. 11:15

Hitelre kényszerülnek a köztévék

A költségvetési megszorítások utolérték a közmédiumokat is. A spóroló politika idén leginkább a Magyar Televíziót (MTV) érintik, amelynek költségvetéséből 9,5 milliárd forint céltámogatást vont el még az előző kormány.

Földesi Tamás

Megkeresésünkre az MTV azt a tájékoztatást adta, hogy a tavalyi évben az állami támogatás mértéke meghaladta a 28 milliárd forintot, mely az üzemben tartási díjból, a műsorterjesztési költségtámogatásból, koncessziós díjából és céltámogatásból tevődött össze. Ezt az összeget a céltámogatás teljes megvonásával 19 milliárd forintra csökkentette az előző kormány az idei esztendőre.

Ilyen helyzet állt elő, amikor az előző kormány 9,5 milliárd forint céltámogatás megvonásáról határozott összességében az MTV összköltségvetése 35 százalékkal csökkent. Így jelentős fedezetlen rész finanszírozásán dolgozhat a köztévé. Az adóhatóságnak és a szállítóknak kötelezettségeit fizetési halasztások és részletfizetési kérelmek alapján teljesíti az MTV. A társaság a havi számlák egy részét tudja csak rendezni, így jelentősen kiszolgáltatott a bérbeadó türelmének.

A királyi tévénél már 2007. óta folyamatosak az átalakítások, mondta Nagy Attila, az MTV gazdasági igazgatója. Az elmúlt öt évben nyereségesen gazdálkodott a köztévé, az ezt megelőző 10 év gazdálkodása során azonban közel 50 milliárdnyi veszteséget halmozott fel a televízió. Nagy Attila véleménye szerint a közmédiumok kiszolgáltatott helyzetben vannak, hiszen elsősorban állami támogatásokból gazdálkodnak, melyek mértéke időről időre változik. A  televízió saját kereskedelmi bevételei az összköltségvetés töredékére nyújtanak csak fedezetet, amelyek 2009-ben a 4,626 milliárd forintot értek el, az idei évre ezt a tételt egy minimális visszaeséssel, 4,513 milliárd forintra kalkulálja a televízió vezetősége.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!