Hírek

2010.08.02. 12:52

Íme, a magyarok kedvenc autói

A Datahouse Kft. nyilvánosságra hozta személygépkocsi-, valamint kishaszon-gépjármű forgalomba helyezéssel kapcsolatos felmérést. Eszerint júliusban – idén először – több autó talált gazdára, mint az előző év azonos hónapjában.

Világgazdaság Online

Idén júliusban 4 359 autót helyeztek forgalomba a Datahouse adatai szerint, 19,2 százalékkal többet, mint a tavalyi hetedik hónapban. Ezzel az idei évet tekintve először billent pozitívba a mutató az előző hónapok 54-24 százalékos mínuszait tekintve. Ugyanakkor az első negyedéves adatok továbbra is negatív képet mutatnak: január és július között 25 897 gépkocsit helyeztek forgalomba, ez 40 százalékos mínusz az eleve gyenge bázisnak számító 2009-es első hét hónaphoz képest.

Az első félévben a márkák között a forgalomba helyezések tekintetében a Ford vezet, 3 141 autóval, és 12,13 százalékos piaci részesedéssel. Az amerikai márka első helye mellett is csaknem 46 százalékkal kevesebb autót adott el, mint tavaly. A gyártó legnépszerűbb modellje január és július között a Focus volt, amely kiugróan magas, 1 694 darabos eladást ért el a Ford modelljei között.

A másodiktól a negyedik helyen szereplő márkák egytől egyig mintegy 11 százaléknyi részesedést tudhatnak magukénak. A második Ŝkoda a top tízes lista egyetlen gyártója, amely növelni tudta eladásait tavalyhoz képest, méghozzá több mint 22 százalékkal. A cseh gyártó 2 809 autót értékesített. A Ŝkoda zászlóshajója az első hét hónapban az Octavia volt.

A Ŝkoda eredményét szorosan követi a harmadik Volkswagen, 2 692 eladott autóval és 12 százalékos értékesítés csökkenéssel. A német konszern vezető márkája annak ellenére bukott ekkorát, hogy júliusban 368 Volkswagenből álló flottát adott át a rendőrségnek. A Volkswagen legkedveltebb személyautó típusa itthon a Golf.

A részesedést tekintve a legnagyobbat a Suzuki bukta, a japán márka 6,62 százalékot veszített a tavalyi első félévhez képest és mindössze 1 529 autót értékesített júliusig. Jelen állás szerint a magyarok kedvenc típusa az SX4, és nem a korábbi sztár Swift. A másik véglet a már említett Ŝkoda, a cseh márka a megugró eladásoknak köszönhetően 5,57 százalékkal növelte piacát Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!