Hírek

2010.08.09. 14:52

Sztrájkokra készülnek a szakszervezetek

A cseh kormány által bejelentett takarékossági csomag ellen emelte fel hangját a legnagyobb cseh szakszervezet elnöke. Véleménye szerint a jóléti állam alapjait kívánja lebontani az állam, mely ellen készek tüntetni, sztrájkolni, ha nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal, írja a kitekinto.hu.

kitekinto.hu - Világgazdaság Online

Az idei megszorításokat folytatni kívánja jövőre, sőt nagyobb megtakarítási lépéseket kíván megvalósítani Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter. A kormány célja a jövő évi államháztartási hiány 135 milliárd cseh koronára (1350 milliárd forint) való visszaszorítása. Nem csak megszorításokat kívánnak bevezetni, végre kívánják hajtani az egészségügyi- és a nyugdíjrendszer reformját is, azok fenntarthatóságának érdekében. A pénzügyminiszter elismerte, hogy a tervezett lépések drasztikusak, de véleménye szerint azok elkerülhetetlenek az ország eladósodásának megakadályozásához.

A már bejelentett megszorító intézkedések kiadáscsökkentést hajtanak végre a közszférában, a minisztériumokat takarékosságra kötelezte a kormány, és bejelentették a létszámleépítéseket is. Az egészségügyet is érintik a megszorítások, habár annak részletei még nem ismertek az ígéretek szerint az egészségügyben dolgozok, bére nem csökken. A külügyminisztérium a magyar kormány döntéséhez hasonló módon kívánja visszafogni kiadásait és több diplomáciai képviselet bezárásáról vagy összevonásáról döntött már. Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter a Dél-Afrikában létrehozott Lengyelországgal, Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal közösen üzemeltett „visegrádi képviselethez” hasonló közös külképviselet üzemeltetését javasolja Dél-Amerika több országában is, jelentős kiadásokat megtakarítva.

A Közép-, Kelet-Európa régió államainak komoly deficitcsökkentést kell végrehajtaniuk. A cseh és a szlovák kormány a múlt héten mutatta be megszorító csomagját, a lengyelek négyéves fiskális konszolidációs tervet készítettek. Magyarországon közvetlen megszorítás helyett inkább gazdaságélénkítésről (új Széchenyi-terv) beszél a kormány. . A régió nem egységes, ahány ország, annyi eltérő hiánycsökkentési kísérlet, ám vannak közös pontok.

Romániából pedig a napokban tért haza az IMF delegációja, Jeffrey Franks, a delegáció vezetője közölte: az ország jó úton jár, nem kell megváltoztatni a politika jelenlegi irányát. Az elmúlt hónapok fájdalmasak voltak, de hosszú távon sikerre vezetnek. Így kibővülhet a Romániának szánt 20 milliárd eurós hitelprogram.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!