Hírek

2010.08.04. 09:53

Top 10-ben vagyunk a világ ásványvíz-fogyasztói között

Nem rossz a hazai ivóvizek állapota, de a közművesített vizekben helyenként az arzén gondot okoz. Gazdag a hazai ásványvíz választék, fogyasztásában megelőztük Amerikát. A kánikulai naponkon ajánlott két-három liter folyadékot fogyasztani.

Nógrádi Tóth Erzsébet

Jó minőségű ivó- és ásványvizekben jól áll Magyarország, amelyek egyébként sokkal jobb és egészségesebb szomjoltók az alkoholnál. Az orvosok szerint a kánikulai napokon létkérdés a megfelelő mennyiségű, napi 2-3 liter víz fogyasztása. Testünkben minden sejtünk funkcionálása a víztől függ, szervezetünk 75 százalékban vizet tartalmaz, az agynak 85 százaléka víz.

Magyarországnak tavaly decemberig kellett volna javítani az arzéntartalom csökkentésén, de egyelőre halasztást kértünk az EU-tól. A direktívának nem mindenhol tudunk eleget tenni, az Alföld északi és déli részén, illetve a Dél-Dunántúlon fellelhető vízkészleteknél sok a tennivaló arzén ügyben. Hasonló gondokat okozhat a réz fokozott jelenléte. Mindkettő esetében a korábbi literenkénti 50 mikrogrammos határértéket az unió az ötödére csökkentette. 

A víztisztításhoz szükséges klór "kétszínű" anyag. A szakemberek 30 éve tudják, hogy daganatos megbetegedések kialakulásában működhet közre, azonban a klórozatlan vezetékes víz egészségügyi kockázata magasabb annál, amennyivel a klór a rákos megbetegedések kialakulásához hozzájárulhat.

Az ivóvizek bórtartalma hasonló a felszíni és a felszín alatti vizek bórkoncentrációjához, mivel az nagyban függ a geológiai formációkból való kioldástól és a szennyvizekből származó bórtól. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat nyilvántartása szerint az ország 53 településén fordul elő a kelleténél nagyobb mennyiségű bór, ahol a kutakban 25-100 mg bór található literenként a vízben és 113 ezer lakost érint.

Magyarország nagy földalatti ásvány- és gyógyvízkészlettel rendelkezik. Az országszerte található mintegy 100 kút felének a vizét palackozzák. Az ásványvíz a földalatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik, a termelését szigorú előírások szabályozzák. A magyar ásványvíz szabályozás – hazánk uniós tagsága óta – megegyezik az Európai Unió előírásaival. Csak az a víz nevezhető „természetes ásványvíz”-nek, amely szennyeződéstől védett vízadó rétegből származik, az egészségre kedvező hatással rendelkezik, összetétele a természetes ingadozás határain belül állandó, összetevői megfelelnek a rendeletben meghatározott határértékeknek, mikrobiológiailag tiszta, a víznyerő helyen palackozzák, kezelésben nem részesül – kivéve a levegőztetést – és nem tartalmaz a szén-dioxidon kívül idegen anyagot.

Kilencedik helyen vagyunk a világ ásványvíz fogyasztói között. 2009. évi felmérés szerint a hazai ásványvíz fogyasztás közel 111 liter volt egy főre számolva. Ezzel a fogyasztással kissé meg is előzzük az Egyesült Államokat, ahol három literrel fogyasztanak az emberek kevesebb ásványvizet. A fogyasztás látványosan nőtt meg, öt év alatt nyolcvan százalékkal. A hazai ásványvíz fogyasztás mennyisége 2009-re 923 millió liter volt 47 és fél milliárd forint értékben a piackutató cégek felmérései szerint.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!