Hírek

2010.08.29. 11:29

Újraindul a tésztagyártás Zalaegerszegen

Újraindul a tésztagyártás szeptember első hetében a zalaegerszegi Goldsun üzemben - tájékoztatta Kiss Viktor, a tulajdonos Zala-Cool Kft. egyik ügyvezetője az MTI-t.

MTI Eco

Az üzemrészlegben az energiatakarékossághoz kapcsolódó fejlesztések egy részét elvégezték, így szeptembertől a piaci igényekhez igazodva megkezdődhet a szilvás gombóc, szilvával és lekvárral töltött tészták, kokettek gyártása. Az első időszakban havonta 30-40 tonna közötti mennyiséget termelnek, de a következő egy évre már 700-800 tonna megrendelés érkezett a gyártóhoz - közölte az ügyvezető.

A Zala-Cool Kft. a Goldsun védjegyet is megvásárolta, így a termékek ezzel a márkanévvel kerülnek piacra. A védjegyet, aminek jó hírnevét hosszú évek alatt teremtették meg Zalaegerszegen, eddig is a jó minőséggel társították, ami olyan érték, amivel a társaságnak élnie kell - fűzte hozzá Kiss Viktor.

Elmondta azt is, hogy a termelés 19 alkalmazottal, két műszakban indul el. A munkaerő-felvételt Balogh László Attila, a Zala Megyei Munkaügyi Központ munkatársa koordinálta; a pályázati lehetőségeket kihasználva, a dolgozókkal határozatlan idejű munkaszerződéseket kötöttek, amely a pályázat lejártát követően is továbbfoglalkoztatást biztosít. A felvételnél az elsődleges cél a szakértelem volt, ezért a társaság zömében a tésztagyártásban korábban tapasztalatot szerezett munkásokat vette fel. A termelést és a kereskedelem jelentős részét a Goldsun volt kereskedelmi igazgatója, Gergácz László igazgató irányítja majd.

A tervek szerint novembertől - a magrendelésektől függően - már három műszakban folyik a tésztagyártás és megkezdődik a 3 ezer négyzetméteres hűtőcsarnok beindítása is, így a Zala-Cool Kft. összesen 30-35 főt tud majd foglalkoztatni a fejlesztési folyamat révén megteremtett új munkahelyeken.

Az ügyvezető beszélt arról is: a részletes vizsgálat után szembesültek azzal, hogy a hűtőcsarnokot a régi energetikai konstrukciókkal nem lehet gazdaságosan működtetni. A gépek egy része a karbantartás hiánya miatt tönkrement, illetve nem használható jó hatásfokkal. A társaság ezért úgy döntött, hogy helyettük külön megrendelésre gyártott, új gépeket szerez be. Az új eszközök a tendereztetést és a megrendelést követően október elején érkezhetnek meg a csarnokba. Az első időszakban a saját termékeiket tárolják, és majd csak a beüzemeltetés után számítanak nagyobb megrendelésekre.

A felszámolás alatt álló zalaegerszegi Goldsun 2010 májusában került a Zala-Cool Kft. tulajdonába. A társaság kifejezetten befektetési céllal jött létre; tulajdonosai fejlesztőcégek, ingatlan-szolgáltatási működési területen bejegyzett gazdasági társaságok. A hűtőház működtetetését - ami az alaptevékenységükhöz kapcsolódik - eredetileg is a Zala-Cool Kft. vállalta, de a tésztagyártó részleget kezdetben bérleti struktúrában kívánták üzemeltetni. Ez azonban késleltette volna az üzemcsarnok beindítását, ezért a piaci igények kielégítése miatt úgy döntöttek, hogy inkább vállalják a kockázatot, és megkezdik a termelést.

A viszonylag gyors újraindításhoz előny jelentett, hogy a Goldsun kialakult üzem volt. A hatósági engedélyeztetés és a gyártási folyamat összehangolására Furó Tamás főállatorvos olyan javaslatokat tett, amivel az egyes egységek megbontása révén gyorsítani tudták a folyamatot, Kristó Gábor tűzoltó őrnagy pedig a tűzvédelemhez, a vízellátás biztosításához nyújtott segítséget, az engedélyezéshez pedig a város önkormányzata nyújtott segítet - emelte ki Kiss Viktor.

A Goldsun Hűtőipari Rt. felszámolása 2006-ban - a hűtőházban keletkezett tűz után két évvel - kezdődött el, a cég 3 milliárd forintot meghaladó adóssága miatt. A fizetésképtelenség a Carnex-csoport bukása miatt következett be, ugyanis a Goldsun Zrt. kezességet vállalt a Zalabaromfi és a Carnex adósságaira. A bank opciós jogával élve beváltotta a kezességet, és a jelzáloggal terhelt ingatlanok és eszközök a tulajdonába kerültek.

A felszámolás időszakában kezdődött el a tésztagyártás, a hűtőcsarnokokban nagyrészt a Zalabaromfi mélyhűtött termékeit tárolták. A Zalabaromfi megszűnése után a hűtőtér kihasználatlanná vált, így a tésztagyártás már nem tudta eltartani az üzemet, ezért 2009 áprilisában leállt a termelés a zalaegerszegi hűtőházban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!