Hírek

2010.08.31. 17:16

Újrateremtené a jóléti államot a Fidesz

Új közbeszerzési törvény készül, újra kell teremteni a jóléti államot, európai romastratégiára van szükség, tízezres nagyságrendű ítéletek lesznek a tulajdon elleni szabálysértésekben – mondták a tárcavezetők a nagyköveteknek.

Éber Sándor - Világgazdaság Online

„Évente várhatóan tízezres nagyságrendű lesz a tulajdon elleni szabálysértések miatt születő bírósági ítéletek száma” – jelentette ki a belügyminiszter a külképviselet-vezetők keddi értekezletén. Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy a napokban véget érő ítélkezési szünet után körülbelül fél év szükséges, amíg a rendszer „felpörög”. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy hiába csökkent az elmúlt években a bűncselekmények száma, a közbiztonság a választási kampány egyik legfontosabb témája volt.

Pintér szerint ennek az egyik oka az, hogy előzőleg a tulajdon elleni szabálysértések értékhatárát húszezer forintra emelték, és az ilyen ügyekben rendőrök helyett kriminalisztikai tapasztalattal nem rendelkező jegyzők jártak el. A kisebb cselekmények így gyakran megtorlatlanul maradtak, és ez állampolgári elégedetlenséget szült. E helyzet felszámolásáért döntöttek úgy, hogy a nyilvánvalóan anyagi motivációjú, tulajdon elleni szabálysértések elkövetőit nem pénzbírásággal, hanem  elzárással büntetik. A felderítés a rendőrség feladata, míg a vonatkozó ítéleteket – a bírák túlterheltségét enyhítendő – bírósági titkárok is meghozhatják. A belügyminiszter a közbiztonságot javító döntések közé sorolta a visszaeső bűnözők  elrettentését célzó „három csapás” bevezetését, valamint a rendőrök tekintélyének helyreállításáért hozott intézkedéseket.

„A roma integráció ügyében fel kell hívni az unió figyelmét arra, hogy a dolgok nem mehetnek tovább úgy, ahogy eddig” – mondta a nagyköveteknek Andor László. Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa közölte, hogy az Európai Parlament hosszú ideje sürgeti egy európai romastratégia kialakítását, és a franciaországi események – romák hazatelepítése – után ez ősszel újra a napirendre kerülhet. Szerinte a fő kérdés az, hogy a romák felzárkózását segítő forrásokat hogyan tudják hatékonyabban elkölteni.

Andor közölte, hogy az unióban konszenzus van arról, hogy a tagállamok közötti szorosabb gazdaságpolitikai koordinációt januártól életbe kell léptetni. A görögországi válság és az annak nyomán kialakult pénzügyi pánik után a tagállamok eltökélték, hogy megerősítik a fiskális és gazdaságpolitikai együttműködést. Erre azért is szükség volt, mivel eddig nem tisztázták, hogy mindenki mentőövet dob-e, amikor egy tagállamot államcsőd fenyeget. A biztos elmondta, hogy az unió tíz év alatt 75 százalékra emelné a jelenleg 69 százalékos foglalkoztatási rátát, valamint legalább 20 millióval csökkentené a szegénység és a kirekesztés által fenyegetett európaiak számát.

„Új közbeszerzési törvény készül, és lép hatályba 2011 első félévében” – mondta a diplomatáknak a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás közölte, hogy jelentősen növelni szeretnék az állam szerepét a közbeszerzéseknél és pályáztatásoknál.

Navracsics Tibor a jó államról beszélt - erről itt olvashat többet

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!