Hírek

2010.08.09. 11:05

Vége a búzapániknak?

Az amerikai határidős búza jegyzése 4,3 százalékkal csökkent hétfőn, ezzel az utóbbi két tőzsdei napon közel 12 százalékkal esett, miközben a kereskedők profitálnak abból, hogy egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a termény ára.

Reuters - Világgazdaság Online

A chicagói árutőzsdén egy véka szeptemberi jegyzésű búzáért 6,94 dollárt adtak, ezzel a búza a pénteki 7,6 százalékos áresés után újabb 4,34 százalékos mínuszt könyvelt el. A decemberi jegyzésű búza ára 4,01 százalékkal alacsonyabb, 7,25 dollár.

Csütörtökön hozza nyilvánosságra az amerikai földművelésügyi minisztérium a készletekre és a termelésre vonatkozó jelentést, és mivel az orosz búzaexport átmeneti betiltásáról szóló múlt heti döntés hatása még mindig érezhető, a piac újabb szeszélyes hét elé néz. "Nyilvánvaló, hogy a piac nagyon bizonytalan azt illetően, hogy hol kell kereskedni" - véli Malcolm Bartholomaeus, a Melbourne-i székhelyű Callum Downs Commodity News piaci elemzője a Reutersnek nyilatkozva.

A jelentős globális búzakészletek továbbra is ellensúlyozzák a Fekete-tengeri régióban learatott alacsonyabb termés miatti aggodalmakat. Az amerikai agrártárca becslése szerint az idei termés 187 millió tonna lesz, ez egyharmaddal magasabb a 2007/2008-as szezon termésénél. Bartholomaeus szerint a fundamentumok nem támogatják a múlt hét végén tapasztalt ralit. Az elemző szerint további időjárás sokkok híján 8,68 dollár lehet az árplafon.

A búza ára a múlt hét végén szökött csúcsmagasságba, miután Oroszország a tűzvész miatt bejelentette, hogy beszünteti a termény exportját. A lapunknak nyilatkozó elemző úgy vélte, az idei termés jelentős visszaesése alapot adhat a ralinak, ugyanakkor az időben érkező eső hatására a kedélyek megnyugodhatnak és az ár ugyanolyan gyorsan zuhanhat vissza, ahogy felszökött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!