Hírek

2010.09.15. 10:14

A frankhiteleseknek ez lehet az utolsó csepp a pohárban

Az UBS, svájci kereskedelmi bank kamatemelésre számít az inflációs félelmek és egy esetleges ingatlanpiaci buborék kialakulása miatt.

Financial Times - Világgazdaság Online

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) már csütörtökön 25 bázispontos kamatemelést hajthat végre – vélekedett az UBS Svájci vezető bank, írja a Financial Times. Más közgazdászok az alapkamat szinten tartását prognosztizálják.

Az alpesi deviza paritásra ütötte a dollárt, ami 10 hónapja nem fordult elő, a frank az euróval szemben is csúcson tartózkodott az elmúlt hetekben, ennek ellenére az UBS közgazdászai kamatemelést prognosztizálnak.

A frank a legjobban teljesítő devizává vált, mióta az SNB június óta felhagyott az intervencióval – írja a Tinancial Times. Az UBS elemzői úgy vélik, hogy a jegybank jobban tart egy esetleges ingatlanpiaci buborék kialakulásától, és a felpörgő inflációtól, mint az erős franktól.

Ha a svájci jegybank kamatot emel, akkor az még nehezebb helyzetbe hozhatja a hazai devizahiteleseket. A svájci gazdaság felépült, a foglalkoztatás és a cégek teljesítménye indokolhatja az irányadó ráta megemelését.

Beat Siegenthaler, az UBS devizastratégája elismerte, hogy a frank a menedékdeviza, de az említett buborék és az inflációval kapcsolatos aggodalmak erősebbek.

A forint történelmi mélyponton tartózkodott a frankkal szemben az elmúlt hetekben, és sorra döntött újabb csúcsokat az alpesi deviza. Stabilan 220 feletti árfolyamot tapasztalhattunk meg ebben az időszakban, 226 forintos frakkal is találkozhattunk. Az alpesi deviza jelenleg 216,79 forint.

A friss devizapiaci adatokat itt megtekintheti!

A bank elemzői elismerték, a svájci jegybank legfőbb oka a kamatemelés ellen, hogy az alpesi deviza rekorderős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!