Hírek

2010.09.30. 13:11

Egykulcsos adózás - Számoljunk csak utána!

Egy lépésben, a jövő év elejétől vezetnék be az új, egykulcsos szja-szisztémát a kormányfő szándéka szerint.

KR - Világgazdaság Online

Orbán Viktor egy kedd esti televíziós műsorban úgy fogalmazott: ha az a kérdés, hogy az új szja-rendszert egy, kettő vagy három lépésben vezesse-e be a kormány, akkor az ő személyes javaslata az, hogy az átalakítás egy lépésben valósuljon meg, 2011 elején. Néhány nappal korábban hasonlóképpen fogalmazott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is, aki szerint az egykulcsos, családi jellegű szja-ról szóló törvényjavaslat hamarosan a T. Ház elé kerülhet.

E bejelentések kapcsán szakemberek ismét figyelmeztettek, hogy a 16 százalékos egységes kulcs bevezetése hátrányosan érintené az alacsonyabb, sőt, az átlagos keresetűeket is. Hiába 17 százalékos ugyanis most az szja alsó adómértéke, az éppen ez év elején kiszélesített adójóváírás hatására valójában havi mintegy 307 ezer forintos bruttó keresetig ennél alacsonyabb a ténylegesen fizetendő adó mértéke. Amennyiben az adójóváírás a jövő év elején valóban teljes egészében megszűnik, és a helyébe semmilyen „kompenzáció” sem lép, akkor széles rétegeknek akár 15 ezer forinttal is csökkenhet a havi nettó keresete az adómódosítások hatására. A havi bruttó 230 ezer forint alatt keresők ily módon mindenképpen rosszul járnának.

Bár a részletes terveket egyelőre homály fedi, ha sor is kerül 2011. január 1-jétől a 16 százalékos szja bevezetésére, minden bizonnyal a rendszer része marad vagy az adójóváírás, vagy egy ahhoz hasonló mechanizmus. Az adójóváírás szűkítése annyiból mindenképpen helyeselhető lenne, hogy a jelenlegi rendszer még az átlagosnál jóval tehetősebb adózókat is „támogatandónak” minősíti. Ennek oka részben az, hogy a szintén év elejével bevezetett, úgynevezett szuperbruttó szja-alap nettójövedelem-romboló hatását széles körben ellensúlyozni kellett. A tényleges adókulcs ugyanis a bruttósítás figyelembevételével valójában 21,6 százalék egészen évi ötmillió forintos adóalapig, ez az adójóváírás szélesítése nélkül nagyobb terhet jelentett volna az idén, mint a tavalyi 18 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!