Hírek

2010.09.28. 07:15

Idehaza is akad jó példa

Ismét pozitív példával jár elöl a magyar tőkepiacon a Regionális Fejlesztési Vállalat (RFV).

Gaál Csaba

Az energiatakarékossági projektekre szakosodott cég tavaly nyáron azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tíz év szünet után először hajtott végre másodlagos részvénykibocsátást a Budapesti Értéktőzsdén, amelynek révén – a válság ellenére – mintegy egymilliárd forintnyi friss tőkét szerzett. Az októbertől immár a BUX indexben is szereplő társaság most 16 év óta az első nyilvános, nem pénzintézeti kötvénykibocsátást hajtja végre.

Magyarországon ritkának számít ez a vállalatfinanszírozási forma. Miközben a fejlett ipari országokban épp hatalmas boom figyelhető meg a vállalati kötvények piacán, addig nálunk ez a szegmens elhanyagolható százalékát teszi ki a hitelpapírok állományának. Szerepet játszik ebben a magyar tőkepiac fejletlensége, a banki finanszírozás tradíciója, külföldi tulajdonú társaságok esetén pedig az anyavállalatok nyújtotta kölcsönök nagy szerepe.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!