Hírek

2010.09.27. 13:29

Nowotny: A devizahitelek az egész rendszert veszélyeztethetik

Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja a devizahitelek kockázatára figyelmeztetett egy konferencián.

Reuters - Világgazdaság Online

Nowotny, aki az EU rendszerkockázati szervezetének is tagja lesz, úgy véli, hogy a devizahitelek túlsúlya veszélyeztetheti az egyes pénzintézeteket, és ezzel a teljes bankrendszert is. A hamarosan megalakuló új, uniós felügyeletnek emellett a subprime adóságokkal, és az eszközökkel fedezett értékpapírokkal is foglalkoznia kell – mondta el Nowotny egy bécsi konferencián.

Ezzel párhuzamosan az EKB szakértője egy német lapinterjúban leszögezte: nem látja szükségesnek az EU Stabilitási és Növekedési Paktumában foglalt szabályoknak a szigorítását. Nowotny ezzel a német gazdasági miniszter múlt heti véleményére reagált. Wolfgang Schäuble korábban úgy vélekedett, hogy szigorúbb szankciókat kell alkalmazni az eurózóna szabálysértő tagállamaira, hogy ezzel elkerülhető legyen egy újabb adósságválság. Nowotny ugyanakkor úgy látja, az esetleges szigorításra vonatkozó módosításokat nehezen tudnák integrálni az EU jelenlegi szabályrendszerébe. A szakértő ellenezte egy állandó, uniós pénzügyi védőháló létrehozását is.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a globális pénzügyi rendszer felügyeletére vonatkozó, úgy nevezett Bázel III csomag nemzeti jogba való átültetésekor el kell kerülni a szabályok felvizezését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!