Hírek

2010.11.18. 06:00

A nyugdíjreform után átfogó adóreformot ígér a francia államfő

Már a jövő év elején dönthetnek a francia adórendszer reformjáról – jelentette ki Nicolas Sarkozy államfő egy televíziós interjúban azt követően, hogy a hétvégén átalakította kormányát.

VG

Sarkozy szerint a cél az lesz, hogy a francia adórendszert a némettel hozzák összhangba, ezzel is hozzájárulva a két ország közötti versenyképességi szakadék kisebbítéséhez. Az államfő ugyanis a cégek elvándorlását jelentős mértékben annak tulajdonítja, hogy Franciaország szűk alapon magas adókat alkalmaz, míg Németország szélesebb körben, de alacsonyabb kulcsokkal adóztat.

A reformtervek között többek között a vagyonadó felváltása szerepel egy olyan elvonással, amelynek mértékét a vagyon nagysága helyett az abból származó jövedelem alapján számítanák ki. A jelenlegi rendszerben azokat a gazdagokat sújtják extra adóval, akiknek 780 ezer eurósnál nagyobb a vagyonuk. Az elképzelések szerint az ingatlanokból és az értékpapírokból származó jövedelmek megsarcolását célzó reform keretében eltörölnék a vagyoni jellegű adók esetében a teher nagyságára jelenleg alkalmazott felső korlátot is.

A televíziós interjúban Sarkozy beszélt arról is, hogy a G20 soros elnökeként fő célja a globális monetáris rendszer reformjával, illetve a nyersanyagpiaci volatilitás mérséklésével kapcsolatos vita megindítása lesz. Elmondta: Franciaország megpróbálja előmozdítani annak a régi ötletnek a megvalósulását, amely szerint meg kellene adóztatni a pénzügyi tranzakciókat, és az ebből származó bevételeket a szegény országok megsegítésére kellene fordítani.
Reuters

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!