Hírek

2010.11.18. 07:15

Írország: erős nyomás alatt

Dublin hiteltárgyalási ígérete nem hatotta meg a pénzpiacokat – Tárgyalnak a hitelcsomagról

JK

Egyszerre próbálja meg elkerülni az uniós pénzügy segítség igénybevételét és elérni a piacok megnyugtatását az ír kabinet. Dublin továbbra is ellenáll az euróövezet részéről ránehezedő nyomásnak. Ezzel együtt abban állapodott meg Brian Lenihan pénzügyminiszter uniós kollégáival, hogy kormánya Dublinban ma tárgyalásokat kezd az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank (EKB) szakembereivel a bankszektor megsegítésének lehetőségéről. Elemzők szerint ezzel a felemás hozzáállással csak tovább növeli a piaci bizonytalanságot az ír vezetés.

Írország súlyos, 32 százalékos költségvetési deficitre számíthat az idén, elsősorban a túlméretezett bankszektor állami kisegítése miatt. A piaci idegességhez a feneketlen hordónak bizonyuló, várhatóan 50 milliárd eurót elnyelő bankszektor mellett a német kormány által propagált 2013 utáni új válságmechanizmus is hozzájárult. Ez ugyanis a hitelezők tehervállalását is előírná arra az esetre, ha egy euróövezeti ország hitelválságba kerülne.

A pánikrohamot tovább gerjesztette ezenfelül az Európai Tanács elnökének, Herman Van Rompuynek azon keddi kijelentése, amely szerint az euró a túléléséért küzd. Az emiatt keletkezett feszültséget maga Angela Merkel német kancellár igyekezett oldani, amikor sietve leszögezte, hogy az euróövezet nincs veszélyben az ír ügyek miatt. Merkel ugyanakkor anynyit elismert, hogy a monetáris unióban olyan nehéz helyzet állt elő, amilyet másfél évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tartott volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!