Hírek

2010.11.17. 17:25

Jó tanácsok bajba jutott hiteleseknek

Az adatok szerint közel 300 ezer hitelt nem fizetnek a családok. Ez közvetve vagy közvetlenül hozzávetőlegesen másfél millió emberre van hatással és ebbe még nem számítottuk be azokat, akiknek a közüzemi tartozások fizetése is problémát jelent.

Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája

A Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája néhány gyakorlati tanáccsal szolgál azoknak, akik arra rászorulnak.

Nagyon fontos, hogy a család minden tagja tudjon a kialakult anyagi nehézségekről, és a gyakran előforduló családi vádaskodások helyett közös erőfeszítéseket hozva együttes erőfeszítésekkel próbálja megoldani a gondot. Mindenki tegye meg felajánlását, hogy mivel tud hozzájárulni, hol tud takarékoskodni, milyen plusz jövedelemforráshoz tud jutni, hogy anyagi helyzetük javuljon.

Következő lépésként teljesen át kell vizsgálni a család költségvetésének minden egyes tételét. Minden fillér számít. Sajnos sokan nem hajlandóak változtatni fogyasztási szokásaikon, ha a bajok nyilvánvalóak. Energia, ruházat, élvezeti cikkek – mindent jelentősen meg kell nyirbálni. A háziasszony készítsen törlesztési tervet. Ez legyen az alapja a jövedelem beosztásának. Ehhez szigorúan ragaszkodjon. A kialakult probléma komoly pszichikai hatást fejt ki a család minden tagjára. Próbáljuk meg higgadtan kezelni a dolgot, az ideges, elkeseredett ember hajlamos arra, hogy meggondolatlan lépéseket tegyen.

Banki ügyintézés

Első és legfontosabb aranyigazság: hitelből hitelt fizetni nem lehet. A plusz felvett hitelek csak ideiglenesen oldják meg a problémát és az adósságspirál nagyon könnyen beindul. Probléma esetén az első utunk a bankhoz vezessen és az ügyintézővel próbáljunk meg megoldási javaslatokat kidolgozni. Kérdezzünk rá az adósvédelmi programokra. Futamidő hosszabbítást ne fogadjunk el, mert csak ritkán megoldás. Az áthidaló kölcsönök csak legalizálják a kialakult helyzetet. Csak az menjen bele, akinél várható, hogy anyagi helyzetében jelentős pozitív változás áll majd be. Az átmeneti könnyítés megoldás lehet, de arra készüljünk, hogy az átmeneti segítség után törlesztő részletünk meg fog nőni, hiszen amit most nem fizetünk ki, azt később be kell pótolni. Jó ötletnek tűnik az elmaradt tartozások tőkésítése, de ez már szerződésmódosítással járhat.

A bankkal mindig tartsuk a kapcsolatot, egyetlen hónapot se hagyjuk ki fizetés nélkül, ha másképp nem megy, egy jelképes összeget mindenképpen adjunk fel. Ha több hitelünk van, mindig a legkisebb és legrosszabb kamatozású hitelt válasszuk ki, és akár előtörlesztéssel is, de mindenképpen szabaduljunk meg tőle. Ahogy egyenként vettük fel a hiteleket, úgy egyenként fizessük őket vissza. Figyeljünk arra, hogy lehetőleg egyik hitelünk se kerüljön át végrehajtási eljárásba, mert a végrehajtó mindent visz: kocsit, házat, ingóságot. A bank sajnos kemény pszichikai nyomás alá helyezi ügyfeleit a behajtás érdekében, sokszor kulturálatlan módon. Fontos, hogy megőrizzük higgadtságunkat. Lehetőleg minden kérésünket írásban fogalmazzuk meg, és a válaszokat is írásban kérjünk hivatalos formában, úgy, hogy nyoma maradjon, mert arra később még szükségünk lehet.
Végrehajtás vagy árvezérezés esetén mindenképpen kérjünk szakmai segítséget. Itt nagyot tudunk bukni, amelynek következményeit akár életünk végéig is fizethetjük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!