Hírek

2010.11.04. 17:04

Két emelt szintű érettségi kellhet majd a felvételihez

Vitára bocsátották az új felsőoktatási koncepciót: szigorítanák a felvételi rendszert és változtatnának a finanszírozás módján.

Világgazdaság Online - VM

„A felsőoktatás költséges dolog és az állam az adófizetők pénzéből finanszírozza, ezért jogos, hogy az állam szigorúbban szabályozza az eddigieknél a felsőoktatást” – magyarázta Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár szerint a kormány egyik célja, hogy egyértelmű legyen a különbség a főiskolák és az egyetemek között. „Kezd összemosódni a kettő. Vannak egyetemek főiskolai karokkal és léteznek főiskolák egyetemi szakokkal, ideje rendet teremteni ebben a káoszban. A főiskola a gyakorlati életre képez szakembereket, az egyetem pedig az értelmiségi utánpótlás kérdését oldja meg” – hangsúlyozta.

A felvételihez két emelt szintű érettségi lenne kötelező és legfeljebb három intézménybe lehetne jelentkezni. Az új törvény visszahozná a buktatást, vagyis egy hallgató egy tantárgyat maximum csak két alkalommal vehetne fel és a szemeszterek végén két alkalommal tehetne vizsgát belőle, ha ezt mégsem tudja teljesíteni, elbocsátják a felsőoktatási rendszerből. „Egyikünknek sem érdeke, hogy a jövőnkben olyan orvosok, mérnökök, pszichológusok és közgazdászok lássanak el bennünket, vagy irányítsák ezt az országot, akik egyetemista éveik alatt ötször- tízszer nekirugaszkodtak egy-egy vizsgának” – indokolta a szigorítást Hoffmann Rózsa.

Tanulságos példa: a Debreceni Egyetemen évente 1500 hallgató csúsztatja tanulmányait, mert nem sikerül a vizsgája. Így 2-3 évvel később végez, mint kellene.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!