Hírek

2010.12.07. 12:40

Nincs garancia arra, hogy beindul a gazdasági növekedés

A jövő évi költségvetés megteremti ugyan a feltételeket ahhoz, hogy beinduljon a gazdasági növekedés, de garantálni nem tudja, hogy valóban beindul ez a folyamat - mondta Háda Bálint, a QUAESTOR Zrt. vezető elemzője sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

MTI Eco

 Az elemző túlzónak tartja a jövőre várt 2,5 százalékos GDP-növekedést, véleménye szerint ezt a külső konjunktúra alakulása nem támasztja alá, Magyarország növekedését viszont továbbra is az export húzza. Várakozása szerint a munkanélküliség a következő évben sem tud érdemben javulni, várhatóan jövőre is a jelenlegi szinten marad és felsorakozhat a problémák közé az inflációs nyomás is.

A monetáris tanács legutóbbi kamatemeléséről úgy vélekedett, az nem egyszeri lépés volt, a jegybank ezzel kamatemelési ciklusba kezdett.

A hitelminősítők lépéseit Háda Bálint szerint leginkább Magyarország magas államadóssága indokolja, a forint gyengülésében is ez játssza a vezető szerepet. Az elemző szerint nem zárhatók ki a további leminősítések sem. A magyar piac pedig "inni fogja a levét" a leminősítéseknek továbbá a nyugdíjrendszer átalakításának.

A pénzügyi tanácsadó csoport elemzője szerint az általános vélekedéssel ellentétben 2011 kevésbé lesz jó év. Továbbra is magas a valószínűsége a "W" alakú recessziónak. Egyrészt Európában csak Németország húzza növekedést, de a jelenlegi előrejelzések ott is lassulást mutatnak, és a világgazdaság hagyományos motorjának számító Amerikai Egyesült Államok sem tért még igazán magához a recesszióból.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!