Hírek

2010.12.21. 11:28

Parragh: Nem a nemzeti tőke ellen beszélek

Parragh László szerint az itthon termelt jövedelem hét százaléka hagyja el az országot extraprofit formájában, ami az elmúlt tíz év alatt több ezermilliárd forintot tett ki.

MR1 Kossuth Rádió

A magyarországi vállalatok működési költségei lényegesen magasabbak, mint a nyugat-európai vagy a visegrádi országokban - jelentette ki az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Parragh László szerint ennek elsősorban az az oka, hogy nálunk nemzetközi összehasonlításban magasak a kamatok, és lényegesen többet kell fizetni az energiáért vagy a kommunikációért is. Mindez úgy alakulhatott ki, hogy a privatizációs folyamat során az állami monopóliumokból magánmonopóliumok jöttek létre - hangsúlyozta a kamara elnöke.

Parragh László elmondta: amikor monopóliumellenes intézkedéseket sürget, nem a nemzetközi tőke ellen emeli fel a szavát, hiszen a Magyarországon működő külföldi vállalatokat is sújtják a magas működési költségek.

A kamarai elnök úgy látja, a monopóliumok tompítására több eszközt is lehetne használni. A visszavásárlás vagy a privatizációs szerződés újragondolása csak nagyon kevés esetben jöhet szóba, ott például, ahol elmaradt egy kötelezően vállalt beruházás, de az igazán jó megoldás az lenne, ha a hatóságok valahogyan megpróbálnák ezeket a jövedelemtranszfereket megfogni.

Ma ugyanis a nemzeti jövedelem jelentős része kimegy az országból, amit hosszú távon nem engedhetünk meg – hangsúlyozza a vezető. A külföldi bankokról Parragh azt mondja, mindenképpen jó, hogy itt vannak, de nem elfogadható, hogy a kamatmarzsok a közép-kelet-európai térségben, így Magyarországon is körülbelül kétszer akkorák, mint a hagyományos uniós országokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!