Hírek

2010.12.15. 07:15

Szlovák eurókérdőjelek

A koronához való visszatérést fontolgatják egyes politikusok

VG

Pozsony. Kisebb felbolydulást idézett elő a nemzetközi piacokon a szlovák parlament elnökének kijelentése az euróövezetből való kilépés lehetőségéről. Richard Sulik még egy vasárnap megjelent cikkben fejtette ki, hogy az euróövezeti hitelválság rossz kezelése miatt Pozsony fontolóra vehetne egy B tervet, a koronához való visszatérést. Erre reagálva a kabinet több tagja hétfőn „hitet tett” a monetáris unió mellett, de elemzők szerint a törvényhozás elnökének elmélkedése rossz ízt hagyhat a nemzetközi befektetők szájában.

Eljött az idő, amikor Szlovákia már nem bízhat vakon az euróövezet vezetőiben – fogalmazott jegyzetében Sulik. „Mivel ahhoz túl kicsi állam vagyunk, hogy érdemben befolyásoljuk a monetáris unió történéseit, arra kell ügyelnünk, hogy a szlovák nép által felhalmozott értékeket megóvjuk” – fejtette ki.

Bár Iveta Radicová kormányfő és Ivan Miklos pénzügyminiszter is az euróövezet egyben tartásának a fontosságát hangsúlyozta Sulik soraira reagálva, a parlament elnökének szavai a zónával kapcsolatos növekvő szlovák elégedetlenséget visszhangozzák. Az euróövezetben a pozsonyi kabinet az egyetlen, amely nem vesz részt a Görögországnak nyújtott segélyben. Sulik szerint „teljességgel felelőtlen” lépés, hogy az eurózóna-tagok kockáztatják pénzügyi stabilitásukat azért, hogy kisegítsék valamelyik költekező tagállamot a mentőalap (EFSF) közvetítésével.
Ivan Miklos egyébként – a német kabinettel egyetértve – a múlt héten azt is visszautasította, hogy közös EU-kötvény kibocsátásával segítsék az eladósodott, magas hozamot fizetni kénytelen tagországokat. EUobserver,

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!