Hírek

2010.12.06. 14:09

Veres, Oszkó, Matolcsy: ki a jobb pénzügyér? Az FT megmondja

A Financial Times összeállította az Európai Unió pénzügyminiszteri rangsorát, melyen a magyar nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György csupán az ír kollégájánál tudott jobb helyezést elérni.

Financial Times

A Financial Times minden évben összeállítja az unió pénzügyminisztereinek rangsorát, melyhez három szempontot vesznek figyelembe így a politikai, gazdasági és hitelességi szempontokat.

A holtversenyben a spanyol Elena Salgadoval a 17. helyen végzett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Így csak az ír pénzügyminiszternél sikerült jobb helyezést elérnie Matolcsynak, aki a legjobb értékelést a gazdasági szempontok alapján érte el. Gazdasági szempontból a 13. helyen végzett a miniszter, hitelesség tekintetében a 15. pozíciót szerezte meg. Azonban politikai szempontból az unió legrosszabb minisztereként rangsorolta a napilap így a 19. helyen végzett ebből a szempontból.

A cikk összefoglalja Matolcsy tevékenységét. Leszögezi, hogy a május óta hivatalban lévő miniszter nem fogadja el azt a nemzetközi konszenzust, mely a kiadások csökkentését preferálja. Inkább az adócsökkentések által beindított növekedéseket támogatja a miniszter.

A Financial Times kiemeli, hogy a kérdőjelek találhatók a kormány munkájában, így a nyugdíjrendszer-átalakítással kapcsolatos aggodalmak, a költségvetés és az adósságfinanszírozás fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmakra emlékeztet az író.

A felmérés történetében így Matolcsy György nem tudott jobb helyezést szerezni mint elődje Oszkó Péter, aki 2009-ben szintén a 17. helyen végzett. 2008-ban Veres János érte el a legjobb, 15. helyezést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!