Hírek

2011.01.19. 05:00

A kormány egészségügyi reformtervei - Nagytérségi szervezés lesz

Önálló költségvetésből gazdálkodó, állami irányítás alatt lévő nagytérségi egészségszervezési igazgatóságok koordinálnák a jövőben az adott országrész gyógyintézményeinek feladatait, munkatársaikat a helyi egészségügyi intézmények és önkormányzatok adnák.

Nógrádi Tóth Erzsébet

Nemzetközi adatok szerint akkor lehet költségkímélő az egészségügyi intézményrendszer, ha megfelelő betegútszervezéssel 1-1,5 millió lakos ellátását fogják össze – jelentette ki tegnap az egészségügy megmentésére készült, immár százhatvannál több szakmai szervezet véleményével kiegészített Semmelweis-vitairatot Szócska Miklós az Önkormányzati Egészségügyi Napok Téli Szimpóziumán.

A cikkhez kapcsolódó jegyzet itt olvasható!

Tanulva a 2007-ben központilag vezényelt egészségügyi reform bukásából, Szócska Miklós csapatával csütörtökön országjárásra indul, hogy megismertesse elgondolásait az egészségügyi intézmények vezetőivel és a tulajdonos önkormányzatokkal, sőt fórumot tart az egészségügyi dolgozóknak. Az első napon Komárom, Veszprém és Fejér megyét keresi föl. Az államtitkári roadshow után, február közepe táján véglegesítik a Semmelweis-tervet. Gyógyhely nem szűnik meg, csak átalakul – szögezte le az államtitkár, hozzátéve: iszonyúan kemény munka következik.

Súlyos feszültségek feszegetik az ágazatot. Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a közpénzekből mindenki a betegségétől, anyagi helyzetétől függetlenül jusson a gyógyításhoz, eredményesen kell alkalmazni a hatásos gyógyeljárásokat, megfelelően kell érvényesíteni a betegjogokat, csökkenteni a kiszolgáltatottságot és létrehozni a fenntarthatóságot eredményező erőforrás-koncentrációt – sorolta a program alapvetéseit az államtitkár.

A cikk folytatása itt olvasható!



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!