Hírek

2011.01.18. 10:03

A Nemzetközi Energia Ügynökség is aggódik az olajár miatt

A határidős olaj ára 91 dollár közelében ingadozott kedden Ázsiában. Az irányadó nyersolaj ára februári szállításra 44 centtel 91,10 dollárra csökkent, bangkoki idő szerint délben, a New York-i árutőzsde elektronikus kereskedésében.

AP - Világgazdaság Online

A pár centes csökkenés egyik oka, hogy a New York-i parketten korán zárt a kereskedés a Martin Luther King emléknap kapcsán, a februári jegyzés pedig mostanra lezárult, így az utolsó februári árak leragadtak a 91 dolláros szint közelében.

Az olajárak némi támogatást kaptak az OPEC havi jelentéséből, amely valamelyest növelte az általa exportált nyersolaj iránti keresletre vonatkozó prognózist. A bécsi központú szervezet szerint az OPEC nyersolaja iránti kereslet 2011-ben várhatólag átlag 29,4 millió hordó lesz naponta, 0,4 millió barrellel több, mint 2010 folyamán - jelenti az AP.

Eközben az OPEC jelezte, valószínűleg nem növeli a kitermelést, annak ellenére, hogy a nyersolaj ára barrelenként 100 dollár felé közelít. Az Egyesült Arab Emirátus olajminisztere kijelentette, hogy nem aggasztja a 100 dolláros olajár, visszhangozva a többi OPEC tagállam, nevezetesen Irán, Venezuela és Algéria megjegyzései.

Az OPEC szerint olyan árra van szükség, amely ösztönzi az olajipari beruházásokat, ugyanakkor nem fékezi a világgazdaság kilábalását a válságból, a kitermelés növelésére pedig egészen addig nincs szükség, amíg a kőolaj nem a kereslet bővülése miatt drágul. "Pusztán spekuláció miatt az OPEC nem avatkozik be a piaci folyamatokba" - mondta el-Badri a Wirtschaftsblatt című osztrák lapnak.

"Nincs olajhiány a piac jól ellátott" - hangoztatta Mohammed bin Dhaen al-Hamli. Ám a Nemzetközi Energia Ügynökség úgy véli, hogy az olajár emelkedése "riasztó." Nobuo Tanaka, a szervezet vezetője úgy fogalmazott, az olaj áremelkedésének üteme fékezheti a kilábalást. Ha a jelenlegi ár marad, az negatívan hat majd a gazdasági fejlődésre. Ugyanakkor a venezuelai energiaügyi miniszter, Rafael Ramirez úgy nyilatkozott, hogy a 100 dolláros olajár fairnek tekinthető és az ár nem veszélyezteti a kilábalást, éppen ezért Ramirez nem látja rendkívüli OPEC-ülés összehívásának szükségességét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!