Hírek

2011.01.13. 12:27

A PWC szerint jogos a különadó

Magyarország a rendszerváltás óta az idetelepülő multiknak nagyon komoly társaságiadó-kedvezményt adott, amely hátrányosan érintette a magyar vállalkozásokat, ugyanakkor az évek során kiderült, hogy ezek a bevételek hiányoznak a költségvetésből. Ilyen szempontból az Orbán-kormány különadója megalapozott – mondta a Figyelő csütörtöki számában megjelent interjúban Bunna Gyula, a PriceWaterhouseCoopers (PWC) üzleti tanácsadási részlegének igazgatója.

Figyelő

A szakértő szerint a gazdaság négy ágazatát érintő válságadók a rendszerváltás óta kapott adókedvezmények miatt megalapozottak, ugyanakkor azt a veszélyt hordozza, hogy Magyarország elveszíti legfőbb versenyelőnyét, az olcsóságot.

Szerinte az a multicég, amelyik már itt van, nem fog kivonulni emiatt, legfeljebb kevesebb lesz a profitja. Azok, azonban akik most tekintenek a régióra azoknak egyértelműen negatív üzenet a válságadó. Ugyanakkor nem biztos, hogy Magyarországnak az adókedvezményekkel kell versenyeznie. Az országról alkotott kép csak egy eleme az adórendszer, s ennél sokkal fontosabb, hogy a gazdasági környezet miként alakul a jövőben.

Bunna Gyula úgy látja, a nem tisztán pénzügyi tényezők, mint például a felnőtt lakosság oktatásban való részvétele legalább annyira fontos a befektetők szemében, mint az adórendszer, vagy a munkaerő ára. Hozzátette, ha az évtizedek óta tartó szükséges strukturális átalakítások elmaradnak, akkor a külföldi befektetők, az ország hitelezői és főként a magyar adófizetők roppant csalódottak lesznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!