Hírek

2011.01.14. 06:30

EU-elnökség - Kezdődik az érdemi munka

Gödöllőn ma az EU-ügyekért felelős tárcavezetők tanácskozásával kezdődik a találkozók sora

Kocsi Margit

„Nincs vesztegetni való idő, meg kell erősíteni az európai integráció gazdasági dimenzióját és meg kell védeni az eurót.” Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Győri Enikő EU-elnökségért felelős államtitkár az első hivatalos elnökségi sajtótájékoztatót Budapesten. A kijelentés rögtön ráirányította a figyelmet az elnökségi trió programjára. Ezen belül a magyaroknak az a feladata, hogy megvalósítsák a hármas elnökség és a huszonhét tagállam közös elképzeléseit – szögezte le a magyar államtitkár. Az elnökségi trió másik két tagjának, Belgiumnak és Spanyolországnak illetékes államtitkárával együtt jelentették be, hogy Gödöllőn ma tartják a magyar EU-elnökség első formális tanácsülését: huszonhét tagállam európai uniós ügyekért felelős miniszterei és államtitkárai a magyar elnökség prioritásait vitatják meg, és a vendégek tegnap öt tagjelölt képviselőinek társaságában találkoztak Martonyi János külügyminiszterrel is.

Több mint egy éve szoros az együttműködés az Európai Unió történetében első elnökségi trió tagjai, Belgium, Spanyolország és Magyarország között. Diego López Garrido spanyol EU-ügyi államtitkár szerint négy fő területre koncentrálódik közös munkájuk. Ezek közül az első számú a lisszaboni szerződéshez kapcsolódóan az új intézmények kialakítása és beindítása. A másfél éves ciklus közben vált fontos elemmé a válság elleni fellépés és az igazi gazdasági unió kiépítése, ugyanakkor kiemelt szerepet kapott az EU külpolitikájának erősítése, illetve az európai polgárok érdekeinek szolgálata. A spanyol államtitkár úgy vélekedett, hogy a magyar elnökség idején – tehát 2011 első felében – érik el a trióprogram végrehajtásának csúcspontját.

Magyarország a közös program mellett a politikák polgárközeliségére, a szomszédsági kapcsolatokra és az EU bővítésére helyezi a hangsúlyt saját elnöksége idején – vélekedett Olivier Chastel belga EU-ügyi államtitkár. Elmondta, hogy a végzett munkáról a tervek szerint júniusban vonnak mérleget a trió tagjai és az EU egésze. Belgium 12. EU-elnökségét teljesítette 2010 második felében, s az államtitkár a tapasztalatai alapján szerénységre intette a utánuk következőket.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!