Hírek

2011.01.08. 10:43

Hét helyett két sáv - Mégis mennyibe kerül majd a gáz?

Minisztériumi tisztázás híján szakértőink megerősítették: a kormány bejelentéseivel ellentétben januártól nem hét, hanem két gázársáv lesz. Évi 1200 köbméter alatt a díj nem változik, e felett 12–16 százalékkal nő. A jóval alacsonyabb kormányszámok statisztikai súlyozás eredményei.

Népszabadság

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter november közepi tájékoztatója szerint január elsejétől a lakosság eddig egységes gázdíja hét, éves fogyasztás szerinti sávra oszlik. A fura módon idén is többször megismételt változat szerint az első 0-tól 1200 köbméterig, a második 1200-tól 1500 köbméterig, a harmadik 1500-tól 2000 köbméterig és így tovább 500 köbméterenként egészen a 3500 feletti tartományig értendő. Az első sávban nincs áremelkedés, a másodikban 0,7 százalék és így tovább egészen 9,3 százalékig. A kormány illetékesei többször is leszögezték: senkinek nem nő a tarifája tíz százaléknál nagyobb mértékben.

Ez a kormányzati kommunikáció azonban a december 31-én délután megjelent rendeletben csak nyomokban köszönt vissza. A rendelet csupán két fogyasztás szerinti sávot rögzített: egy évi 1200 köbméter alattit és egy e felettit. 1200 köbméter alatt valóban nem nő a tarifa, e felett viszont számításaink szerint köbméterenként és szolgáltatótól függően 12–16 százalék a drágulás.

Ezen túlmenően a rendelet külön kedvezményeket rögzít a nagycsaládosok számára, az egyedi mérővel nem rendelkező társasházi lakásokra öt százalék körüli drágulást állapít meg, és módosítja a – hagyományosan külön tételként szereplő – nagyobb órával rendelkezők tarifáit is.

A rendeletre régóta váró szolgáltatóknál a héten e tárgyban szintén némi zavart tapasztaltak a Népszabadság munkatársai, bár szakértőik kizárólag a jogszabályra összpontosítottak, függetlenül a kormány korábbi nyilatkozataitól. Csütörtökön az Energia Klub ugyanerre az ellentmondásra hívta fel a figyelmet. A lap a héten hiába kereste a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot a látszólagos ellentmondás feloldása végett: tőlük semmiféle visszajelzés nem érkezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!