Hírek

2011.01.03. 07:30

Hittük volna, hogy mi leszünk az unió fekete bárányai?

2004. május elsején gondolta volna bárki, hogy az egykori éltanuló Magyarországot az unió fekete bárányaként emlegetik majd?

GyüM

Vagy 2007. december 21-én, amikor a metsző hidegben eltávolították a sorompót Hegyeshalomnál, gondoltuk volna, hogy az euró átvétele jóval nehezebb feladat lesz a schengeni csatlakozásnál? De akár egy hónapja is elképzelhetetlennek tűnt, hogy bárki megkérdőjelezze egy magyar kormány alkalmasságát az uniós elnökség betöltésére.

Mondhatjuk persze, a korábban eminensnek számító országok – kelta tigrisek és dél-európai csodák – kis híján romba döntötték az egész uniót. Ez azonban Magyarország szerepét, az egymást váltó vezetések hibáit egy pillanatra sem halványítja el, sőt, a most kezdődő fél évben éppenséggel reflektorfénybe kerülnek – a médiatörvényre zúdított össztűz ezt ékesen mutatta is.

Az elnökségnek nincsenek jogszabályokban lefektetett, számokkal mérhető kritériumai: mindenki elnök lehet és mindenki tiszta lappal indul a hat hónap elején. Ám az európai közvélemény és Brüsszel szemében mégis ugyanannyit – ha nem többet – számít majd az, milyen munkát tud végezni az unió érdekében Magyarország. Mennyire lesz képes visszaverni a tagországok támadásait, mennyire tudja kezelni a válsághelyzeteket? Jó szívvel csak sikeres elnökséget lehet kívánni Magyarország számára, hiszen nemcsak az Orbán Viktor vezette kormány, hanem az egész ország megítéléséről lesz szó. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!