Hírek

2011.01.11. 08:00

Kereszttűzben Portugália

Az ibériai ország 60-80 milliárd eurót kaphat az EU-tól és az IMF-től – de egyelőre nem kéri

Tar Gábor

Döntő jelentőségű lesz a holnapi portugál kötvényaukció a lisszaboni kormány számára. Egy újabb jelentős hozamemelkedés ugyanis tovább erősítheti azokat a hangokat az eurózónán belül, amelyek szerint az ibériai országnak Görög- és Írországhoz hasonlóan mentőcsomagot kellene kérnie az EU-tól és az IMF-től. A Spiegel a múlt héten azt írta, Német- és Franciaország arra kívánja rábírni Lisszabont, hogy minél hamarabb vegye igénybe az uniós mentőcsomagot. A német lap értesülései szerint a két kormány szakértői úgy látják: Portugália sokáig nem lesz képes adósságát a tőkepiacokról finanszírozni.

José Sócrates portugál kormányfő vasárnap cáfolta, hogy országa lesz a következő eurózónatag, amely az EU–IMF-mentőcsomagot igénybe veszi. Eközben az egyik vezető portugál napilap, a Público már azt írta vasárnapi számában, hogy csak a csoda mentheti meg az országot az IMF-től. Mint emlékezetes, az athéni, illetve a dublini kormány hivatalos nyilatkozatai is heteken át hevesen elutasították az uniós támogatás szükségességét, mielőtt kérték volna az EU és az IMF segítségét. Hivatalosan Németország is cáfolta a Spiegel értesülését. Angela Merkel kancellár szóvivője közölte: a berlini kormány nem gyakorol nyomást Portugáliára.

Ezzel szemben a Reuters uniós forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az esetleges portugál mentőövről már július óta folynak tárgyalások Lisszabon és az EU–IMF páros között. A hírügynökség szerint Berlin és Párizs mellett a holland és a finn kabinet is úgy véli, mihamarabb kellene igényelni a mentőcsomagot Portugáliának. A Reuters informátora szerint a Portugáliának szánt mentőöv mértéke 60-80 milliárd euró lehet. (Mint ismert, a Görögországnak adott EU–IMF-mentőcsomag 110 milliárd eurót tett ki, míg az írek 85 milliárd euróhoz jutottak hozzá.) Egyes piaci elemzők szerint már nem az a kérdés, kap-e mentőövet Portugália, hanem hogy az mikor várható.

Szakértők attól tartanak, amennyiben Lisszabon nem kap minél hamarabb segítséget, a piaci hisztéria átterjedhet Spanyolországra is, amelynek megmentése érdekében már jóval mélyebben a zsebébe kellene nyúlnia az eurózónának, mint azt tette Görög- és Írország, vagy tenné Portugália esetében.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!