Hírek

2011.01.03. 05:00

Magyar kapitány a hídon

Az euróövezetet és a gazdaságot érő kihívások kezelése az első számú feladat

VG

Szombat óta hazánk az Európai Unió soros elnöke: bár ez a szerep a lisszaboni szerződés hatálybalépése óta valamelyest veszített korábbi fényéből, Magyarország még így is hatalmas feladatokat vesz a vállára a következő hat hónapban. Hivatalosan az elnökségi staféta átadására csütörtökön kerül sor a Parlamentben, pénteken pedig a teljes Európai Bizottság tiszteletét teszi a magyar törvényhozás házában.

A cikkhez tartozó jegyzet itt olvasható!

Az ilyen találkozóknak azért van különös jelentőségük, mert az elnökség sikere nagyban az EB és a Magyarország által vezetett Tanács közötti együttműködésen múlik. Kihívásokból pedig nincs hiány, az első fél évben sűrűsödnek össze többek között az euróövezet nehézségeit orvosolni hivatott viták. Itt mindenekelőtt az alapszerződés módosítását kell megemlíteni, melynek révén valóra válhat egy állandó válságkezelő mechanizmus felállítása.

Ez annyiból lehet nehéz feladat Magyarország számára, hogy nemcsak az eurózónának nem része, hanem azon renitens országok közé tartozik, amelyeket az uniós közvélekedés felelősnek tart az EU gazdasági erejének meggyengüléséért.

A magyar uniós elnökség részletes naptárát itt megtekintheti!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!