Hírek

2011.01.18. 13:49

Négyen kiléptek az LMP választmányából

Január 16-án ügyvezetővé alakult át az LMP választmánya, miután a testület eredetileg megválasztott 13 tagja közül négyen adták vissza a megbízatásukat - erősítette meg az MTI információját Tordai Bence, a testület szóvivője kedden. A párt márciusi kongresszusán döntenek az új választmány tagjairól.

MTI

Abban az esetben, ha tíz fő alá esik az eredeti választmányi tagok létszáma, a párt alapszabálya 60 napon belüli időpontra új választást ír elő. A korábban megválasztott 13 tagból az elmúlt időszakban négyen - Wildmann János, Mező János, Scheiring Gábor és Sallai R. Benedek - mondtak le mandátumukról - mondta Tordai Bence választmányi szóvivő. A negyedik kilépő, Sallai R. Benedek korábban jelezte távozási szándékát, de akkor azt is közölte, hogy január 15-ig a választmány tagja marad.

Az ügyvezető választmány működéséről Tordai Bence azt mondta, hogy az új választásig már nem hoznak hosszú távú döntéseket. Ez utóbbit logikusnak nevezte, mert szerinte most zajlik az a folyamat, amelynek során "átszabják" a párt alapszabályát, illetve megvitatják az LMP 2014-ig szóló stratégiáját. Hozzátette, hogy miután az átalakulás személyi változásokkal is jár majd, és a testületbe márciusban "friss emberek várhatóak", ezért nem akarják az új választmány működését a korábban meghozott döntésekkel korlátozni.

Tordai elképzelhetőnek nevezte, hogy márciusban teljes tisztújítást tartanak majd, és a többi tisztségbe, például az országos politikai tanácsba és az állandó bizottságokba is új embereket választanak. Hangsúlyozta, hogy erről egyelőre még nincs döntés. Tordai Bence korábban, még az év elején azt mondta az MTI-nek, hogy az LMP január végén tart kongresszust. Közlése szerint ezen napirendre kerülhet akár az országos választmány létszámának csökkentése és egy pártigazgatói poszt létrehozása is.

Akkor úgy fogalmazott, szóba került, hogy a jelenleg 13 fős választmány létszáma akár 5-7 fősre is csökkenhet. Egyúttal az is felvetődött, hogy eltöröljék azt a kvótát, amely szerint a párt frakciója négy embert delegálhat a választmányba. Ezen a kongresszuson viszont még csak az átalakulás mikéntjéről döntenek, de nem választják meg a tisztségviselőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!