Hírek

2011.01.08. 10:21

Nyugdíj-dilemma - Mentő ötlet a Stabilitás Pénztárszövetségtől

A Stabilitás Pénztárszövetség azt javasolja a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, hogy jogaik megóvása érdekében használják az általa készített nyilatkozatmintákat.

MTI Eco

A pénztárszövetség honlapján közzétett tájékoztató szerint a nyugdíjbiztosítási szervek előtt kötelezően megteendő nyilatkozat tartalmára nézve a jogszabály nem ír elő formakényszert, ezért a magán-nyugdíjpénztári tagságot választók - jogaik megóvása érdekében - alkalmazzák a "Pénztártagság fenntartására szóló nyilatkozat"-ot.

Ebben a tag - a magán-nyugdípénztári tagság fenntartásának deklarálása mellett - kijelenti: arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság vagy bármely más szervezet a 2010. évi CLIV. tv. 36. §-ával megállapított, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 2. § (6) bekezdésének hatályon kívül helyezéséről vagy megsemmisítéséről rendelkezne, jogfenntartással él a megsemmisített jogszabályi rendelkezés folytán elszenvedett jogsérelem és esetleges vagyoni hátrány megtérítése iránt.

A "Jogfenntartó nyilatkozat"-ot azoknak ajánlja a pénztárszövetség, "akik az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés mellett döntenek, azonban, ha valóban szabad választásra lenne lehetőségük, nem ezt a kényszerű döntést hozták volna".

A "Jogfenntartó nyilatkozat" szerint a pénztártag kijelenti: azért nem élt nyilatkozattételi lehetőségével a magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartására, mert a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben foglalt szolgálati időszámítás miatt jelentős hátrányt szenvedett volna el, amennyiben fenntartja tagsági jogviszonyát; az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépése tehát kifejezetten a jogszabályi korlátozásra figyelemmel történt. Arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság vagy bármely más szervezet hatályon kívül helyezné vagy megsemmisítené a rendelkezést, jogfenntartással él, ez esetben magán-nyugdíjpénztári tagságát a jövőre nézve fenn kívánja tartani - tartalmazza a nyilatkozat.

A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január 31-ig kell dönteniük arról, hogy a magánkasszánál maradnak, vagy átlépnek az állami rendszerbe. Aki nem nyilatkozik, annak a tagviszonya automatikusan megszűnik március elsején.

Az állami rendszerbe visszalépők tagi kifizetései - a korábban befizetett tagdíj-kiegészítések és a reálhozam - adómentesen felvehetők lesznek.  Aki továbbra is a magánnyugdíjpénztár tagja marad, "kiszerződik" az állami nyugdíjpillérből: a 2011. december 1. után megszerzett, járulékalapot képező jövedelmei után nem szerez további szolgálati időt az állami rendszerben, annak ellenére, hogy fizetése után a munkaadó továbbra is az állami társadalombiztosításba utalja a 24 százalékos munkáltatói járulékot (decembertől nyugdíj-hozzájárulást); a továbbiakban csak a pénztárba utalt 10 százalékos járulékrész után számíthat járandóságra.

A több mint hárommillió tagból a csütörtök esti adatok szerint 8.353 jelezte, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben kíván maradni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!