Hírek

2011.01.14. 05:00

Orbán-csomag februárban

Fajsúlyos és széles rétegek számára aligha örömteli bejelentésekkel állhat elő a kormány. Miniszterelnöki nyilatkozatokból ugyanis az derül ki, hogy a második Orbán-kabinet komoly megszorításokra készül az időskori és a munkanélküli-ellátások, a közösségi közlekedés és a gyógyszertámogatások terén.

VG

Visszaszámlálás. E területekről azonban csak mélyreható reformok és komoly áldozatvállalások árán lehet „kipréselni” a korábban már beharangozott 600–800 milliárd forintos megtakarítást. Igaz, a kiadási oldal ilyen mértékű lefaragását nem egy év alatt kell megvalósítani: a különadók még jövőre is több száz milliárd forintos mankót jelentenek a büdzsé számára, a második nyugdíjpillér meggyengülésével pedig a tb-kasszában maradhat a korábban a magánnyugdíjpénztárakhoz befolyó évi 350-400 milliárd forint túlnyomó része.

A cikkhez tartozó jegyzet itt olvasható!

Tény, a nyugdíjkassza még így is közel 500 milliárd forintos deficitet mutat, nem véletlen, hogy Orbán Viktor a korhatár előtti nyugállományba vonulás „kiiktatását” helyezte kilátásba. Szigor várható az álláskeresési támogatások terén is, igaz, itt jóval kisebb tételekről lehet szó. A gyógyszerkassza lefaragását nagyon kockázatosnak nevezték a lapunknak nyilatkozó szakemberek, akik szerint a támogatások átalakítását alaposan elő kell készíteni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!