Hírek

2011.01.08. 05:13

Orbán hálás lehet Kádárnak?

Ha annak idején Kádárék ugyanazt a „keményvonalas” politikát viszik, ami Erich Honecker NDK-ját vagy Todor Zsivkov Bulgáriáját jellemezte, nemcsak jobban megbecsülnénk a sokáig nélkülözött demokráciát és a szabadságjogokat, de az se maradhatna következmények nélkül, ha egy egy hatalom kinyírja az Alkotmánybíróságot, visszamenőleges hatályú törvényeket fogad el, megszállja a közszolgálati médiát, magasról tesz a magántulajdon szentségére, és még hosszasan sorolhatnánk.

Stanga István

Nem csupán érdekes és elgondolkodtató, de nagyon-nagyon tanulságos is az a dolgozat, amit a minap olvastam az egyik honi internetes portálon, és amelyben a közismert jogszociológus, Fleck Zoltán egyebek mellett arra a meghökkentő kérdésre keresi a választ, hogy vajon miért is lehet ennyire sikeres az április választások során kétharmados országgyűlési többséget szerző kormányzópárt „demokráciarombolása”. Nos, bevallom, számomra már az is meglepő volt, amikor Fleck – különböző nemzetközi kutatásokra alapozva – megállapította, hogy a magyar társadalom demokrácia meletti elkötelezettsége jóval gyengébb, mint az ugyancsak a kommunizmus alól felszabadult más társadalmaké, ám mindez össze se hasonlítható azzal a kijelentéssel, miszerint az értékrendünk és a normákhoz való viszonyunk jószerivel mindenben megfelel egy kelet-európai despotikus rendszernek, vagyis e tekintetben sokkal inkább hasonlítunk egy posztszovjet államhoz, mint mondjuk Szlovéniához vagy éppen Ausztriához. A legizgalmasabbnak azonban mégis az az eszmefuttatás bizonyult, amelyben Fleck leírja, hogy meggyőződése szerint a demokatikus értékek iránti közömbösségünk okai tulajdonképpen a Kádár-érában keresendőek, ugyanis a több mint három évtizeden át működtetett rendszer nagyobb részére jellemző úgynevezett „puha diktatúra” miatt kis hazánkban a demokrácia és a diktatúra közötti határvonal megközelítően sem olyan világos és egyértelmű, mint azokban az országokban, ahol az embereknek bizony a szó szoros értelmében vett kemény diktatúrával kellett szembenézniük. Mindez aztán azt is nyomban  megmagyarázza, hogy a magyarok jelentős részének a fejében a Kádár-korszak miért nem úgy él, mint egy olyan időszak, amitől minél inkább el kell távolodni, és amit jó lenne mihamarébb végleg elfeledni.

Persze, a kádári idők effajta megítélése számomra nem csupán, sőt, nem elsősorban az utóbbi években egyre erőteljesebben jelentkező nosztalgia okán érdekes – hiszen ki ne gondolna szívesen egy olyan rendszerre, ami viszonylagos jólétet és munkát kínál a polgárainak, ahol nincsenek ordító jövedelemkülönbségek, ahol elfogadható a közbiztonság, stb., stb., stb. –, mint inkább azért, mert Orbán és a Fidesz valóban profitálnak a Fleck által is oly sokszor meghivatkozott „puha diktatúrából”. Hiszen ha annak idején Kádár és barátai ugyanazt a „keményvonalas” politikát viszik, amely Erich Honeckerék NDK-ját avagy Todor Zsivkovék Bulgáriáját jellemezte – hogy Brezsnyevet és Ceausescut már ne is említsem –, nem csupán lényegesen jobban megbecsülnénk a hosszú évtizedekig nélkülözött demokráciát és a szabadságjogokat, de az se maradhatna következmények nélkül, ha egy  egy hatalom rövid idő alatt gyakorlatilag likvidálja az Alkotmánybíróságot, visszamenőleges hatályú törvényeket fogad el, megszállja a közszolgálati médiát, és megpróbálja megfélemlíteni a sajtó többi részét, magasról tesz a magántulajdon szentségére, egy dróton rángatott marionettfigurát ütet a köztársasági elnöki székbe..., hogy most csak egy-két példát említsek az elmúlt hetek sajnálatosan bő terméséből. Nálunk azonban mindezek az ég világon semmit sem számítanak. Ha a „jó király” – akit tetszésünk szerint hívhatunk Jánosnak vagy éppen Viktornak – hagyja élni és boldogulni az ő szeretett népét (értsd: nem nyúl – már legalábbis közvetlenül – a polgárai zsebébe), a jogállamot akár fel is számolhatja. Na, szóval itt tartunk most. Úgy is mondhatnám, ez van, ezt kell szeretni. Ámbár utóbbi nem egészen  igaz. Mert szeretnünk legalább nem kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!