Hírek

2011.01.04. 10:29

Több mint két éve nem volt ilyen drága az olaj

Az olaj ára több mint két éve a legmagasabb szinten ingadozott, egyrészt a hideg időjárás, másrészt a pozitív gazdasági fejlemények hatására.

Reuters - Világgazdaság Online

Az amerikai kőolaj ára februári szállításra 12 centtel mérséklődött és 91,43 dollár volt barrelenként ma reggel, azaz mintegy egy dollárral a hétfői, 92,58 dolláros csúcs alá mérséklődött, ami a legmagasabb egynapos ár 2008 októbere óta. Az ICE Brent minőségű olaj ára változatlanul 94,84 dollár volt, miután hétfőn - 2008 után első ízben - megérintette a 94, 84 dolláros szintet.

Az ipari országokban a feldolgozóipar gyorsuló tevékenysége és a téli időjárás növelte azokat a várakozásokat, amelyek az amerikai kőolajkészletek további csökkenésére vonatkoznak.

"Az olajjal kapcsolatos hangulat határozottan emelkedő irányzatúvá vált, részben a szokatlanul hideg időjárás hatására, részben pedig amiatt, hogy mindinkább egyöntetű vélemény van kialakulóban a 2011. évi gazdasági teljesítményt illetően, különösen az Egyesült Államok vonatkozásában" - vélik a JP Morgan elemzői.

Ugyanakkor a fűtőolajra vonatkozó megnövekedett igény vélhetően január közepén tetőzik, ezért ekkor ismét növekedhetnek az amerikai olajkészletek, megszüntetve a felfelé mutató árnyomást. Ráadásul – mondta a Reutersnek a Crédit Suisse elemzője – az a tény, hogy az OPEC nyilvánvalóan további tartalék kapacitással is rendelkezik, ársapkát hoz létre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!