Hírek

2011.02.04. 11:33

Hazánkban a legrosszabb a rák halálozási aránya

Európában Magyarországon a legrosszabb a rákbetegség miatti halálozási ráta, és még Oroszországban és Ukrajnában is kedvezőbbek az adatok.

MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint - amelyet a rákellenes világnap alkalmából tettek közzé Genfben - Magyarországon százezer emberből 458 hal meg daganatos betegségben. Ennél még Oroszországban és Ukrajnában is jobb az arány, százezer emberből 347 halálát okozza tumor.

A lesújtó adatok hátterében mindenekelőtt a dohányzás húzódik meg - derült ki a pénteki világnap okán. Szakértők szerint több millió daganatos esetet előzne meg az életmódváltás.

Európában a nők esetében az emlőrák okozza a legtöbb rák miatti halálozást, a férfiaknál a tüdőrák - derül ki az évenkénti adatok ismertetéséből.
 
Az összesítetések szerint a rákbetegség világszerte évente 7,6 millió áldozatot szed, a legtöbb halott a szegény országokban, például Szváziföldön van. A 7,6 millió áldozat 72 százaléka szegény és fejlődő országokban él. Becslések szerint 2030-ig évi 17 millióra is emelkedhet a rák áldozatainak száma.

A gyakori rákos megbetegedések harmada megelőzhető lenne, ha az emberek egészségesebben étkeznének, kevesebb alkoholt innának és többet mozognának - közölték pénteken egészségügyi szakértők a Rák Világnapján. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tanácsolja pénteken közzétett ajánlásában az embereknek, hogy heti 150 perc mozgást iktassanak be életükbe. Ez lehet például hetente ötször félóra séta is.
 
A WHO szakértői szerint az egészségi kockázatok között a dohányzás, a diabétesz és a magas vérnyomás után a mozgáshiány a negyedik vezető ok, évente 3,2 millió ember korai halálát okozza. Mint Ala Alwan kiemelte, a világ népességének 31 százaléka fizikailag nem aktív.
 
Az ENSZ egészségügyre szakosodott szervezetének adatai szerint 2008-ban mintegy 460 ezer nő halt meg emlőrák következtében, míg körülbelül 610 ezren haltak meg kolorektális (vastag- és végbél) rákban. Szakértők szerint ezen ráktípusok negyede megelőzhető lenne nagyobb fizikai aktivitással, és más tumoroknál is jó hatása lehet a mozgásnak.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!