Hírek

2011.03.03. 13:50

Újabb lakásvásárlásokat vizsgálnak a HM-nél

Újabb gyanús lakásvásárlásokat vizsgálnak a HM-nél; Zámbori Mihály volt helyettes államtitkár és Gömbös János miniszteri biztos ingatlanvásárlásáról van szó.

(MTI)

Újabb két gyanús lakásvásárlást vizsgálnak a Honvédelmi Minisztériumnál - mondta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága albizottságának csütörtöki ülésén. Zámbori Mihály volt helyettes államtitkár és Gömbös János miniszteri biztos ingatlanvásárlásáról van szó - tette hozzá, megjegyezve: mindkét vezető Juhász Ferenc minisztersége alatt jutott lakáshoz. Az ülésre ismét meghívták Juhász Ferenc egykori honvédelmi minisztert, de nem jelent meg. Az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottság a HM-et és a honvédséget érintő, nyilvánosságra került korrupciós ügyek hatásának vizsgálatára ült össze immár másodjára.

A tanácskozásra Juhász Ferenc mellett meghívták Oláh János dandártábornokot is, aki a HírTV szerint egy a HM-nél történt korrupciós ügyben tett beismerő vallomást, de a dandártábornok sem jelent meg az ülésen.
 
A kormánybiztos emlékeztetett: a főügyészség már nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen Fapál László, a HM egykori államtitkárának ingatlanszerzése ügyében és szintén nyomozás indult Oláh János dandártábornok vallomása alapján a HM-et érintő korrupciós ügyben, amelyben Juhász Ferenc egykori minisztert eddig nem hallgatták meg.
 
"Ez most meg fog történni, Juhász Ferenc elmondhatja álláspontját az ügyészség előtt, illetve elmondhatja, hogy valójában mi a véleménye Oláh János dandártábornok terhelő vallomása tekintetében" - mondta Budai Gyula hozzátéve: a volt miniszter arról is számot adhat, hogy mi a véleménye Fapál László nagy értékű luxusingatlanjának megszerzéséről.
 
 
A kormánybiztos tájékoztatta a bizottságot arról is, hogy feljelentést tettek a Központi Nyomozó Főügyészségen Fapál László megbízási szerződései miatt, mivel hiányoznak azok az iratok, amelyek az elvégzett munkát igazolnák, így feltételezhető, hogy ezek fiktív szerződések voltak. Az államtitkár egyébként összesen 950 ezer forintot vett fel havonta a minisztériumtól és a HM egyik cégétől hivatali idejének lejárta után. Fapál Lászlót tanácsadó szerződéssel foglalkoztatták.
 
Budai Gyula információi szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter nagyon sok ilyen fiktív megbízási szerződést vizsgál a tárcánál.
 
Az ülésről távol maradt Juhász Ferenc egy levelet küldött Csampa Zsoltnak, az albizottság elnökének, amelyben az olvasható, hogy "jogi elégtételt keresnek" Budai Gyula és több sajtóorgánum ellen a személyét ért rágalmazás miatt.
 
"Azzal a ténnyel, hogy ön, az albizottság korábbi ülésén nem tűzte napirendjére az én meghallgatásomat, amit az akkor kiküldött meghívó is tanúsít - ellenben eljátszottak a médiában egy méltatlan komédiát - nyilvánvalóvá vált, hogy ön is részese a politikai lejárató kampánynak" - írta Csampa Zsoltnak Juhász Ferenc.


 
A volt miniszter szerint egyébként az albizottság nem kompetens az ügyben, mivel zajlik már az ügyészségi vizsgálat, viszont annak befejeződésével áll a bizottság rendelkezésére.
 
Juhász Ferenc levele végén több kérdést is intézett Csampa Zsolthoz, például, hogy járt-e az Oláh János nevével összefüggésbe hozott Tokaj-hegyaljai panzióban, voltak-e közös szabadidős programjaik a dandártábornokkal, ha igen, akkor ki állta annak költségeit és, hogy képesnek tartja-e magát elfogulatlan magatartás tanúsítására az ügyben.
 
Csampa Zsolt az ülésen határozottan visszautasította, hogy Juhász Ferenc "komédiának" minősítette az albizottság munkáját és kijelentette, hogy semmilyen személyes kapcsolata nincs Oláh Jánossal és nem is volt; a dandártábornok egyszer sem hívta meg és nem volt közös szabadidős programja sem vele és az elnöki tisztségek ellátására maradéktalanul képesnek ítélte magát.
 
Az albizottság elnöke elmondta: a két meghívott távolmaradása nehezen igazolható, hiszen az alkotmány is kötelezővé teszi a bizottság előtti megjelenést és vallomástételt. Juhász Ferencet ráadásul a házszabály is kötelezi erre. Így azzal, hogy a két meghívott nem jelent meg alkotmánysértés követtek el - fűzte hozzá.
 
Tóth Gábor, az albizottság fideszes tagja hozzászólásában elmondta: úgy tűnik, hogy a minisztériumban "osztogattak és fosztogattak", majd minden nap fény derül egy újabb HM-közeli ügyre, ezért azt javasolta, hogy hívják meg újra Juhász Ferencet és Oláh Jánost a soron következő ülésre, amit az albizottság egyhangúlag meg is szavazott.
 
Az elmúlt húsz év legnagyobb korrupciós ügyeként jellemezte az elszámoltatási kormánybiztos a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) még az elmúlt két kormányzati ciklus idején történteket az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága albizottságának múlt pénteki ülésén. Budai Gyula akkor kifejtette: hivatala körülbelül két és fél hónapja folytat vizsgálatot az úgynevezett HM-es vesztegetési botrányban.
 
Felidézte - ahogyan arról a HírTV múlt héten beszámolt -, hogy a korrupciós ügyben meggyanúsított egyik dandártábornok, Oláh János beismerő - magát és másokat is terhelő - vallomást tett, amely szerint a Fapál Lászlóval történt egyezség alapján egyik alkalommal a tábornok 12 millió forintot vitt Fapálnak, aki abból négymilliót egy viszkis dobozba tett, és azt mondta, hogy a főnöknek lesz, ami Juhász Ferencet jelentette. Majd az államtitkár elment a dobozzal, és anélkül jött vissza.
 

(MTI) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!