Hírek

2011.05.17. 14:56

BM: az ittas vezetés és a gyorshajtás kerüljön a közigazgatási bírság hatálya alá

Az ittas vezetés és a megengedett legnagyobb sebesség túllépése átkerül a közigazgatási bírság hatálya alá, a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó rendelkezések megsértése a továbbiakban szabálysértésnek minősülnek majd, ha elfogadják az egyes közlekedéssel kapcsolatos kormányrendeletek módosításról szóló belügyminisztériumi rendelet-tervezetet.

MTI

A kormányzati portálra kedden felkerült anyag meghatározza a közigazgatási bírság hatálya alá tartozó új tényállásokat és a kiszabható bírságok összegét, valamint a pontrendszer hatálya alá tartozó közigazgatási bírsággal sújtott szabályszegéseket és az egyes jogsértéshez kapcsolódó pontszámokat.

Ittas vezetésért 0,8 ezrelékes véralkohol-koncentrációig 200 ezer forint bírság szabható ki; ha nem gépi járművet vezetett az illető, 30 ezer forint lehet a büntetés, illetve 100 ezer, ha a véralkoholszintje meghaladta a hivatkozott értéket.

A megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezések megszegői a jövőben is 30 ezertől 300 ezer forintig terjedő büntetésekre számíthatnak annak függvényében, hogy mekkora volt a megengedett sebesség és azt mennyivel lépték túl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!