Hírek

2011.05.08. 17:06

Orbán újra jelöli Lázárt a Fidesz frakcióvezetői posztjára

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke Lázár Jánost jelöli a párt parlamenti frakcióvezetőjének a képviselőcsoport hétfői ülésén - közölte a miniszterelnök szóvivője vasárnap újságírók előtt.

(MTI)

Szijjártó Péter emlékeztetett: a Fidesz-frakció alapszabálya szerint először egy évre választ frakcióvezetőt a képviselőcsoport, utána pedig a parlamenti ciklusból hátralévő három esztendőre. Orbán Viktor javaslata az, hogy Lázár János az elmúlt egy év sikeres munkája után folytassa a Fidesz-frakció vezetését - mondta a szóvivő.

A választások óta eltelt egy évben nemcsak rendkívül intenzív kormányzati munkára volt szükség, hanem rendkívül intenzív parlamenti törvényhozási munkára is - emelte ki, hozzátéve, hogy "a kettő együttműködése nélkül nyilvánvalóan sem a kormány, sem a parlament, illetve a parlamenti kormánypártok nem lehet, nem lehetnek sikeresek".
 
Szijjártó Péter az eltelt egy év óriási feladatának nevezte, hogy az országot visszarántsák annak a szakadéknak a széléről, amelybe az elmúlt nyolc évben a szocialista kormányok kis híján belelökték.


 
A munkát a Fidesz parlamenti frakciója szerinte mindeddig maradéktalanul elvégezte, remek volt az együttműködés a kormány és a képviselőcsoport között, "és nem utolsósorban a frakció törvényalkotó munkájának köszönhetően sikerült Magyarországot visszahúzni a szakadék széléről, és (...) ma már azt tervezhetjük, hogyan jön létre tíz esztendő alatt egymillió új munkahely, és hogyan állítjuk a magyar gazdaságot egy a jelenleginél jóval magasabb, 4-6 százalékos gazdasági növekedési pályára".
 
A szóvivő ugyanakkor hozzátette, "ha eddig intenzív munkát igényelt a helyzet, akkor ezután még intenzívebb munkára van szükség", hiszen a kormányoldal egyik legfontosabb választási vállalásából, az új alaptörvény elfogadásából következően idén 30-35 sarkalatos jogszabályt kell elfogadni, az alkotmány ugyanis 48 témában írja elő ilyen törvény megalkotását. A sarkalatos törvények közül hatot már az Országgyűlés nyári ülésszünete előtt szeretnének megtárgyalni, és lehetőség szerint el is fogadni - tette hozzá.
 
Szijjártó Péter megjegyezte, az államadósság legyőzéséhez szükséges Széll Kálmán Tervből fakadó törvényhozási munka ugyancsak nagy feladatot jelent.
 
Lázár János áprilisban az MTI-nek adott interjúban azt mondta, ha Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök jelöli, újra elvállalja a frakcióvezetői tisztséget.
 

(MTI) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!