Hírek

2011.05.19. 15:53

Újabb 88 millió forintos büntetés az RTL Klubnak a Való Világ 4. miatt

Összesen 88 millió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az RTL Klub Való Világ 4. szériája januári adásainak szabálysértései miatt - mondta a médiatanács szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

Kiricsi Karola a tanács szerdai ülésén született döntést ismertette.  A szóvivő közölte: a médiatanács arról is döntött, hogy a műsor 2011-ben sugárzott adásait két lépcsőben vizsgálja, így a január után sugárzottakról újabb döntés várható. 

A testület korábban a Való Világ 4. szériájának tavaly novemberi és decemberi adásai miatt már 144 millió forintos bírságot szabott ki az RTL Klubra.

A médiatanács most a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése miatt csaknem 75 millió forintos büntetéssel sújtotta a televíziós csatornát. Ezeket a rendelkezéseket a Való Világ és a Neked Való című műsorok 31 vizsgált adásnapján 14 alkalommal sértette meg az RTL Klub. 

A szóvivő azt mondta, mivel a műsorokban meghatározó téma volt az erőszak és a szexualitás, csak a 4-es, 16 év feletti kategória megjelölésével lehetett volna azokat sugározni. Ilyen besorolással azonban este 7 órától nem lehetett volna közzétenni az adást, csak este 9 és reggel 5 óra között. Ezt a szabályt 13 alkalommal sértette meg a csatorna, egy alkalommal pedig jó időpontban, de nem megfelelő kategória megjelölésével sugározta a műsort. 

A médiaszolgáltató 87 alkalommal nem megfelelő időpontban tette közzé a Való Világ 4. és a Neked Való műsorelőzeteseit, ezért további 13 millió forintos pénzbüntetést rótt ki a médiatanács. 

Kiricsi Karola azt is közölte: a tanács felszólítással, azaz a legenyhébb szankcióval élt még a televíziós csatornával szemben azért, mert a műsorkészítők 22 alkalommal nem tájékoztatták a nézőket a termékmegjelenítésről, holott erre január óta kötelezte őket a médiatörvény. A szóvivő hozzátette: a tanács az arányosság és a fokozatosság elvét tartotta szem előtt, amikor az újonnan bevezetett szabály megsértéséért nem rótt ki súlyosabb szankciót.

A kiskorúak védelmének megsértéséről szólva Kiricsi Karola elmondta azt is, a vizsgált hónapban 23 alkalommal alkoholfogyasztás közben, 12-szer pedig dohányzás közben láthatták a játékosokat a nézők, és több alkalommal érzelmi krízisen áteső villalakókat mutattak. Mind a szerkesztett műsorban, mind a játékosok számára megadott feladatokban előtérbe került a szexualitás és az erőszak.  

A tanács álláspontja szerint a négy és tizenhét év közötti nézők csaknem harmada nézhette a valóságshow-t, amelynek vizsgált adásait a hatásvadász feldolgozásmód és a káros minták halmozott bemutatása jellemezte. Mindez kedvezőtlenül befolyásolhatta a kiskorúak személyiségfejlődését. 

Kiricsi Karola azt is közölte, hogy a médiatanács vizsgálja a VV 4. győztesének új műsorát is, amely ellen eddig 9 panasz érkezett. A nézők szerint a Szerelem a legfölsőbb szinteken nem képernyőre való és károsan befolyásolja a fiatal korosztályok gondolkodásmódját. A tanács vizsgálja még a Való Világhoz kapcsolódó, a Cool TV-n sugárzott műsorokat is, és észrevételeiről tájékoztatja a román joghatóságot, a televíziós csatorna ugyanis ennek felügyelete alá tartozik.

A szóvivő a médiatanács további döntéseiről elmondta: a testület elfogadta a Miskolc 96,3, az Ózd 99,5 és a Kazincbarcika 95,9 megahertzes frekvencián történő helyi médiaszolgáltatásra vonatkozó pályázatok végleges szövegét, nyolc esetben pedig 60 napos ideiglenes műsorszolgáltatási szerződés megkötéséről döntött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!