Hírek

2011.07.05. 20:32

Egyelőre nem lesz népszavazás a büntethetőségről

Az OVB alkalmasnak találta népszavazásra a büntethetőség alsó korhatárára vonatkozó kérdést, az Alkotmánybíróság nem.

MTI

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) kedden az Országos Választási Bizottságnak (OVB) azt a határozatát, amelyben a testület hitelesítette a büntethetőségről szóló népszavazás kitűzésére irányuló aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, illetve az azon szereplő kérdést.
 
Az Ab a honlapján olvasható döntés szerint az OVB-t új eljárás lefolytatására utasította.

Az aláírásgyűjtő ív mintapéldányán a következő kérdés szerepelt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy büntetőeljárásokban a büntethetőség alsó korhatára 12 év legyen?" Az OVB határozata indokolásában megállapította, hogy a népszavazásra feltenni kívánt kérdés az előírt követelményeknek megfelel.

Az Ab-hez érkezett két kifogás benyújtói ugyanakkor egyebek mellett arra hivatkoztak, hogy a kérdés hitelesítését az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény értelmében meg kellett volna tagadni, a kérdés ugyanis nem egyértelmű; nem tisztázott például, hogy az említett életkort a cselekmény elkövetésének idejére vonatkozóan vagy az elbírálás időpontjában, a büntetőeljárás során kell figyelembe venni. 

Az Alkotmánybíróság határozatában az áll, hogy a népszavazásra szánt kérdésnek egyértelműen megválaszolhatónak kell lennie. A testület megállapította, hogy a népszavazásra feltenni kívánt kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének: a választópolgárok nem tudják megítélni, hogy milyen jogalkotást támogatnak, és eredményes népszavazás esetén a törvényhozó sem tudná meghatározni jogalkotási kötelezettsége tartalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!