Hírek

2011.07.14. 16:32

Szigorított a bíróság, Galambost letartóztatták

Galambost Lajost letartóztatták, Szilvásy György és Laborc Sándor szabadlábon maradt a kémkedéssel is gyanúsított volt titkosszolgálati vezetők közül.

MTI

Elrendelte a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa a kémkedéssel gyanúsított Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatójának előzetes letartóztatását, Szilvásy György és Laborc Sándor esetében ugyanakkor a bíróság helyben hagyta a korábbi döntést, amely nem rendelt el kényszerintézkedést a volt titokminiszterrel, illetve a másik volt NBH-főigazgatóval szemben. A táblabíróság megváltoztatta a házi őrizetről szóló korábbi döntést Galambos Lajos esetében, de nem indokolták a döntést. Az ügy negyedik gyanúsítottja, Püski László előzetes letartóztatásban marad.

Molnár Lajos, Galambos ügyvédjének elmondása szerint a család értesítette őt arról, hogy a volt főigazgatót csütörtök reggel a rendőrség elvitte a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe. Molnár Lajos hangsúlyozta: védence továbbra is tagadja az ellene felhozott vádakat.
   
Galambos Lajost a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa július 1-jén helyezte házi őrizetbe. Akkor ügyvédje azt mondta: az ügyészség az eljárás meghiúsításának, megnehezítésének veszélyére hivatkozva kérte az előzetes letartóztatás elrendelését.

A Budapesti Katonai Ügyészség a másik volt NBH-főigazgató, Laborc Sándor és Szilvásy György volt titokminiszter esetében is kényszerintézkedésre tett indítványt, ám a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa ezt elutasította. A vádhatóság esetükben is fellebbezést jelentett be, de a táblabíróság csütörtökön szabadlábon hagyásuk mellett döntött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!