Hírek

2011.08.17. 11:53

Gyújtogatási hullám Berlinben

Rejtélyes autógyújtogatási hullám tartja félelemben Berlin előkelőnek számító kerületeinek lakóit.

Forrás: MTI

Szerdára virradó éjjel ismeretlen tettesek egyedül Charlottenburg kerületében 14 autót gyújtottak fel, előző éjjel pedig a kerület Westend negyedében 11-t. Hasonló gyújtogatások voltak más kerületekben, így Steglitzben és Spandauban is. A tettesek a legjobb márkákat szemelték ki, így több BMW, Mercedes és Audi vált a lángok martalékává.

A rendőrség kizárja, hogy "nagy-britanniai mintájú" randalírozásról lenne szó. A hatóságok nagy erőkkel folytatják a nyomozást, eddig azonban teljes mértékben a sötétben tapogatóznak.

Az autógyújtogatás nem új keletű bűncselekmény Németországban, immár évek óta "sújtja" elsősorban Berlint és Hamburgot, de az ország más városait is. A német fővárosban ismeretlen tettesek tavaly 250 autót gyújtottak fel, míg Hamburgban 145-öt. Az idei esztendő első hét hónapja azonban minden ilyen jellegű, korábbi rekordot megdöntött.

Idén ugyanakkor különösen a berlini gyújtogatók a hatóságok szerint "profilt" is váltottak. Míg az elmúlt években a főbb terepet az úgynevezett problémás negyedek, elsősorban a bevándorlók által lakott Kreuzberg, Neukölln és Wedding jelentették, és a tettesek a legkülönbözőbb márkákat szinte válogatás nélkül gyújtották fel, most már világosan körvonalazható egyfajta új stratégia. Ennek lényege, hogy a bűncselekmények csaknem kizárólag a "felső tízezer" által lakott körzetekben történnek, s az elkövetők a legelőkelőbb, úgynevezett luxusmárkákra "vadásznak". Megfigyelték azt is, hogy több bűncselekmény olyan ház előtt történt, amelyben nagyobb német konszernek, így a többi között a Siemens vagy épp a Deutsche Bahn vezető beosztású munkatársai laknak.

A hatóságok mindebből arra következtetnek, hogy szélsőbaloldali csoportok állhatnak a gyújtogatások mögött. Az indíték pedig a gyanú szerint közvetve a fennálló társadalmi rendszer, a politika, illetve annak igazságtalanságai elleni tiltakozás lehet. Szakértők nem zárják ki azt sem, hogy olyan bűnözőkről van szó, akik - úgymond - kedvtelésből, randalírozás céljából, brit vagy épp francia "mintára" gyújtogatnak.

Akárhogy is van, a rendkívüli erőkkel zajló nyomozás egyelőre semmilyen eredménnyel nem járt. A berlini rendőrség külön egységet állított fel a gyújtogatók kézre kerítésére, a nyomravezetőknek egyre nagyobb összeget ajánlanak, és a hatóságok kérték a lakosság segítségét is. Egyelőre azonban nincs semmilyen eredmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!