Hírek

2011.09.25. 11:20

A GVH jelentése a múlt évi tevékenységéről

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fő célként tűzte maga elé tavaly a kartellekkel és a sérülékeny fogyasztókat érintő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szembeni határozott fellépést, amit meg is valósított - áll a GVH jelentésében, amelyet hétfőn tárgyal több parlamenti bizottság is.

MTI

A jelentés szerint a kartellekkel szembeni fellépés kiemelt fontosságát az  indokolja, hogy a versenykorlátozó megállapodások komoly nemzetgazdasági károkat okoznak, és hátrányosan befolyásolják a szabad versenyt. A kartellekkel szembeni fellépés nagy kihívás elé állítja a hivatalt, mert a kartellezők egyre óvatosabbak. Olyan kifinomult módszerekkel és olyan technikákkal dolgoznak, amelyek egyre nehezebbé teszik a felderítést.

A GVH 2010-ben hat kartellügyet zárt le, és 9,6 milliárd forint bírságot szabott ki a kartellező vállalkozásokra. A bírság túlnyomó részét a vasútépítő kartellben és a malomkartellben érintett cégek fizették meg.

A hivatal azokat a fogyasztókat tekinti sérülékenynek, akik élethelyzetüknél, ismereteik hiányosságánál, egészségi állapotuknál fogva kiszolgáltatottabb helyzetben vannak a vállalkozások tájékoztatásaival, reklámjaival, egyéb kereskedelmi gyakorlataival szemben.

Az anyagilag megszorult embereket megcélzó bonyolult és összetett pénzügyi konstrukcióktól kezdve, az őket akár több évig röghöz kötő pénzügyi segítséget kínáló megoldások mellett, a gyógyulni vágyókat behálózó reklámokig, széles a paletta - hívja fel a figyelmet a jelentés.

Ebben a körben jelentősen megugrott a fogyasztói csoportokkal kapcsolatos ügyek száma. A GVH 20 ügyben indított versenyfelügyeleti eljárást fogyasztói csoportokkal szemben, és 163 milliárd forint bírságot szabott ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!